Nabujali vodotokovi i bujice

Poplave u Trebinju, u prekidu promet na nekoliko puteva

poplave
10.02.2021.
u 08:28

Od kraja prosinca u Hercegovini je palo kiše više nego u cijeloj prethodnoj godini. Nabujali vodotokovi i bujice povremeno stvaraju probleme u prometu, poplavljene su oranične i obradive površine, a u prekidu je i nekoliko lokalnih prometnica.

U slivnom području rijeke Trebišnjice za 50 dana palo je oko 700 litara kiše po kvadratnom metru. Sve elektrane u sustavu rade punim kapacitetom.

U hidroakumulacije Bileća i Gorica dotok je oko četiristo kubnih metara. Na brani Hidroerlektrane Trebinje 1, u korito rijeke ispušta oko 200 kubnih metara u sekundi.

Zbog intenzivnih padalina u slivnom području rijeke Trebišnjice, protok kroz grad, očekuje se 250 do 300 metara kubnih vode u sekundi. To, kažu, ne bi trebalo da izazove plavljenja u priobalnom području, javlja RTRS.. 

Usljed bujičnih i visokog razina podzemnih voda, nizvodno i južno od Trebinja, poplavljeni su dijelovi Popovog i Petrovog polja.

"Nastojimo iskontrolirati sve količine vode da ne ugroze grad Trebinje, a nizvodno od grada nastojat ćemo da bude u granicama. Što se tiče Vrela, sigurno je da će biti plavljenja", rekao je za RTRS Aleksandar Vujić, izvšni direktor za upravljanje sustavom ZP Hidroelektrane na Trebišnjici.

U prekidu su lokalni putevi Strujići-Orašje-Čavaš, veza szbog  magistralnog puta Trebinje-Ljubinje i put za selo Velju Goru, južno od Trebinja.

.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije