Vijeće ministara BiH

Pooštrava se kontrola uvoza orašastih plodova

vijece ministara
28.09.2016.
u 15:14

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o uvođenju posebnih uvjeta kojima se uređuje uvoz neke hrane i hrane za životinje iz određenih zemalja zbog rizika od kontaminiranosti aflatoksinima.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Riječ je o priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola koje izdaju nadležni organi u BiH i Republici Makedoniji vlasnicima vozačkih dozvola koji legalno borave u jednoj od ovih država, a bez polaganja teoretskog i praktičnog ispita za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koje je originalna vozačka dozvola izdana.

Prijedlog sporazuma s osnovama za njegovo vođenje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar komunikacija i prometa.


Njemačka pomaže socijalni i ekonomski razvoj BiH

 Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pokretanje pregovora za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o prihvatanju projekata tehničke suradnje za 2013. godinu, vrijednosti 4,5 milijuna eura za socijalni i ekonomski razvoj Bosne Hercegovine.

Zaključivanjem ovog sporazuma provodi se ranije zaključeni sporazum o tehničkoj suradnji između dvije države i omogućava realizacija projekata koji se odnose na jačanje lokalne samouprave i ekonomski razvoj te energetsku efikasnost u BiH.

Prijedlog osnova za pokretanje pregovora za zaključivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o prihvatanju projekata tehničke suradnje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjskih poslova.
 

BiH domaćin NATO EADRCC vježbe

 Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o prihvatanju organizacije i izvođenja NATO EADRCC vježbe otklanjanja posljedica katastrofe „Bosna i Hercegovina 2017“ u formatu Sjevernoatlantskog partnerskog vijeća, a koja će biti izvedena u periodu od 10.  do 16. septembra 2017. godine na širem području Tuzlanskog kantona, a na inicijativu NATO-a.

Ciljevi vježbe su provjera kapacitiranosti i planskih dokumenata za urgentno postupanje nadležnih civilnih organa, pomoć i podrška Oružanih snaga BiH civilnim strukturama, otklanjanje posljedica nesreće i organizacija prijema međunarodne pomoći po međunarodnom mehanizmu.

Održavanjem ove vježbe BiH ispunjava preuzetu obvezu prema NATO-u i ekspertnu preporuku za poboljšanje sustava zaštite i spašavanja od prirodnih ili drugih nesreća. 


Usvojen godišnji plan obuka i vježbi pripadnika i jedinica OSBiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inozemstvu za 2017. godinu, koju će Ministarstvo obrane dostaviti Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH.

U okviru suradnje s NATO-om, USEUCOM-om i USAREUR-om, pripadnici Oružanih snaga BiH aktivno će sudjelovati u više vježbi, među kojima je i međunarodna vojna vježba „REGEX 17“, koja će biti održana naredne godine u Jordanu.

Također, u okviru drugih inicijativa pripadnici Oružanih snaga BiH aktivno će sudjelovati u još dvjema vježbama uz istovremeo sudjelovanje na još četiri planske konferencije i radionice u funkciji priprema za vježbe koje će biti održane u razdoblju od 2018. do 2019. godine, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Usklađuju se propisi o sigurnosti hrane  

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo je Odluku o uvođenju posebnih uvjeta kojima se uređuje uvoz neke hrane i hrane za životinje iz određenih zemalja zbog rizika od kontaminiranosti aflatoksinima.

Odluka, koja nosi oznaku „E“ kojom se potvrđuje usklađenost s odgovarajućim propisima EU u ovoj oblasti dodatno će zaštititi zdravlje bh. građana jer se pooštravaju kontrole za uvoz određenih vrsta orašastih plodova.  

Posebni uvjeti uvoza odnose se na orahe iz Brazila, kikiriki iz Kine, Egipta, Indije, Gane i Brazila, te suhe smokve, lješnjake, pistacije i ulje lješnjaka iz Turske, kao i muškatne oraščiće iz Indonezije i Indije. Istovremeno, posebni uvjeti važit će i za uvoz hrane za životinje dobijene preradom ovih namirnica ukoliko su zastupljene u količini većoj od 20 posto.

Tako će svaka pošiljku ove hrane koja ulazi u BiH sadržavati rezultate uzorkovanja i analize koje su proveli nadležni organi države porijekla ili države iz koje je pošiljka otpremljena, ako to nije država porijekla, kako bi se provjerila usuglašenost s bh. propisima o maksimalno dozvoljenim količinama aflatoksina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?