Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pomoć za branitelje neće biti ugrožena ni umanjivana

05. lipnja 2020. u 12:00 0 komentara 392 prikaza

Sva primanja korisnika braniteljskih prava iz federalnog proračuna, unatoč posljedicama krize, nisu upitna niti će biti bilo kakvog umanjenja, potvrdio je za Večernji list Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO Herceg Bosne, sumirajući rezultate sastanka koji su imale sve braniteljske udruge s ministrom branitelja i stradalnika Domovinskog rata Salkom Bukvarevićem.

Također, neće biti zadiranja u pravo koje se odnosi na pomoć za liječenje oboljelih branitelja, a sve navedeno svakako je dobra vijest koja će odagnati strahove i zabrinutost brojnih branitelja u vremenu oporavka nakon krize.

Novčana naknada

Istodobno, nešto više od 15 tisuća razvojačenih branitelja HVO-a i Armije BiH, obuhvaćenih nedavno donesenim federalnim Zakonom o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, ostvarilo je pravo na egzistencijalnu naknadu, pokazuju podaci koji su izneseni na sastanku. Radi se o braniteljima koji su stariji od 57 godina i koji, po aktualnom federalnom zakonskom rješenju, imaju pravo na egzistencijalnu naknadu, odnosno braniteljski dodatak, kao i još 16 prava.

Nedavno se moglo čuti kako je zahtjev za ostvarivanjem egzistencijalne naknade podnijelo oko 18 tisuća razvojačenih branitelja, a podaci pokazuju kako na mjesečnoj razini u prosjeku 200-300 novih korisnika ostvaruje pravo, dok njih oko 50 prestaje uživati pravo po različitim osnovama.

Istodobno, kada je riječ o braniteljima koji su mlađi od 57 godina, a nisu ostvarili nikakva prava, oni bi egzistencijalnu naknadu trebali dobivati na razini županija, i to sukladno zakonskim propisima na toj razini.

Oni nisu obuhvaćeni federalnim Zakonom o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, a koji je precizirao kako će županije za mlađe od 57 godina svojim propisima urediti uvjete, način i postupak za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu. Podsjećamo, do sada je pet županija donijelo zakonsko rješenje kojim je omogućilo razvojačenim braniteljima mlađima od 57 godina da ostvare pravo na dodatak.

Inače, prema federalnom Zakonu o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, branitelji mogu računati na prioritet pri zapošljavanju, na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, topličko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugoj županiji i besplatno liječenje PTSP-a.

Zakon o udrugama

Sa sastanka je poslana i poruka kako je potrebno da se na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta Federacije nađu izmjene Zakona o prijevremenom povoljnom umirovljenju, kao i Zakon o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja. Kada je riječ o izmjenama Zakona o prijevremenom povoljnom umirovljenju, izmjene se odnose na rokove za prijavu, kao i usklađivanje invalidnina prema naputku Zavoda MIO. U kontekstu Zakona o braniteljskim udrugama od posebnoga društvenog značaja, Tomić je pojasnio kako bi isti trebao biti usuglašen kako bi prošao. Podsjetio je kako je stav Odjela za branitelje HNS-a i hrvatskih braniteljskih udruga da podržavaju zakon, ali da traže poštivanje principa o postotku potrebnih ustrojbenih tijela. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.