ČETIRI LOKALNE ZAJEDNICE

Pomoć poduzetnicima, obrtnicima i zaposlenicima

09.04.2020.
u 19:52

Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje pomoći će svojim gospodarstvenicima u prevladavanju poslovnih i financijskih teškoća prouzročenih pandemijom koronavirusa.

Sačuvati radna mjesta

Na sastanku u Grudama gradonačelnici Širokog Brijega i Ljubuškog Miro Kraljević i Nevenko Barbarić te načelnici Gruda i Posušja Ljubo Grizelj i Branko Bago usuglasili su prijedlog mjera za pomoć poduzetnicima i obrtnicima za vrijeme trajanja nesreće prouzročene pojavom koronavirusa. Radi se o mjerama koje spadaju u domenu i mjerodavnost gradova i općina, a odnose se na fizičke i pravne osobe kojima je obustavljen rad na temelju zapovijedi stožera civilne zaštite. O njima će se izjasniti i konačnu odluku donijeti gradska i općinska vijeća, a prema nekim zamislima, provodile bi se u dvije faze. Prva faza primjenjivala bi se od 1. travnja i sastojala bi se od sljedećih četiriju mjera: oslobađanje od plaćanja poreza na tvrtku za 2020. godinu, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade na poslovne prostore za idućih šest mjeseci počevši od 1. travnja, oslobađanje obveze plaćanja svih zakupnina prema gradovima i općinama za vrijeme trajanja prirodne nesreće, omogućavanje plaćanja svih obveza prema gradovima i općinama nastalim do 1. siječnja 2020. u mjesečnim obrocima bez kamata do kraja 2020. godine, i obustava svih ovršnih postupaka i postupaka prisilne naplate za vrijeme trajanja prirode nesreće. Druga faza provodila bi se od 1. svibnja, a podrazumijevala bi osiguranje minimalne plaće u iznosu od 300 KM za poduzetnike, obrtnike i zaposlenike kojima je obustavljen rad na temelju odluka stožera civilne zaštite. Mjera bi se primjenjivala za vrijeme trajanja obustavljenog poslovanja, a najdulje dva mjeseca. - Cilj nam je pomoći poduzetnicima i obrtnicima koji su ovom krizom najviše pogođeni, odnosno čiji je rad obustavljen zbog odluka stožera civilne zaštite. Želimo sačuvati radna mjesta i pomoći našem gospodarstvu koliko je to u našoj moći. Očekujemo i aktivniju ulogu Federacije koja ima mnogo veće ovlasti i sredstva. Mi ćemo s lokalne razine učiniti sve i pomoći sukladno našim mogućnostima i kapacitetima - kaže Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega.

Opterećenje na proračun

Prema podacima gradske Službe za gospodarstvo, na području Grada Širokog Brijega 274 pravne i fizičke osobe izravno su pogođene trenutačnom zdravstvenom krizom i mjerama njezina prevladavanja.

- Kao čelni čovjek Posušja i zapovjednik Stožera civilne zaštite općine Posušje, želim izaći u susret tim ljudima i barem malo olakšati tešku situaciju u kojoj su se našli preko noći. Prema našim podacima, na području općine Posušje spomenutom odlukom pogođena su ukupno 32 gospodarska društva te 139 obrta. Kada govorimo o osobama koje su u radnom odnosu u pogođenim poduzećima, riječ je o 460 osoba. To su značajne brojke, svjesni smo kako će ove mjere pomoći biti veliko opterećenje općinskom proračunu, pogotovo u situaciji kojom smo i sami pogođeni. Već sada su značajno smanjeni priljevi u općinski proračun, a troškovi preventivne borbe protiv širenja virusa su iznimno visoki - ističe Branko Bago, načelnik općine Posušje. Bago dodaje kako im je jasno da će biti prisiljeni na rebalans proračuna i velike rezove u njegovoj rashodovnoj strani. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?