Kobna južina

Pomoć najviše tražili kronični bolesnici

kiša
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
07.11.2014.
u 10:43

Ekstremno visoke temperature za ovo doba godine uz jako jugo jučer su napunile ambulante službi hitnih pomoći i domova zdravlja diljem BiH. Već u jutarnjim satima u Sarajevu je izmjereno 17 Celzijevih stupnjeva, dok je u Mostaru izmjereno 20 stupnjeva, što je, tvrde, liječnici najviše problema zadalo kroničnim bolesnicima i onima koji imaju problema s kardiovaskularnim sustavom.

Problemi s vremenom

Da će vrijeme utjecati na zdravlje, upozorili su i u bioprognozi kada su na poseban oprez pozvali srčane bolesnike, kao i reumatičare, osobe s gastroenterološkim problemima i psihološkim smetnjama. Također, zbog naglih promjena vremena, odnosno oscilacija u temperaturama, povećan je broj osoba koje su liječničku pomoć zatražile zbog raznih viroznih stanja. Iz Hitne pomoći na Carini u Mostaru Vecernji.ba je doznao kako je posljednjih dana ipak najveći broj osoba njihovu pomoć zatražilo zbog problema s krvnim tlakom. Budući da se i u sljedećim danima, prema prognozama meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, očekuje vrijeme slično jučerašnjem, liječnici pozivaju na oprez. Moguće su reakcije na vrijeme u vidu malaksalosti, promjene raspoloženja, bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom. Zbog toga je savjet svim meteoropatima i kroničnim bolesnicima da ne pretjeruju s fizičkim aktivnostima, osobito u toplijim dijelovima dana. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, danas se u BiH očekuje oblačno vrijeme s kišom. Oborine se uglavnom očekuju prije podne. Glavnina oborina će biti u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne gdje se očekuje 30 do 60 litara kiše po četvornom metru. Vjetar će većinom biti umjeren i jak južnog i jugoistočnog smjera, u sjevernim i istočnim područjima Bosne slab.

Oblačno s kišom

Najniža jutarnja temperatura zraka će biti između 10 i 16 °C. Najviša dnevna će biti između 15 i 20 °C. U subotu će biti oblačno vrijeme s kišom. Više oborina se očekuje u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne i Hercegovine. Vjetar će biti slab, u Hercegovini jugo, u Bosni promjenjivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka će biti između 9 i 15 °C. Najviša dnevna između 14 i 19 °C. Drugog dana vikenda meteorolozi u BiH prije podne najavljuju pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana se očekuje smanjenje naoblake. Vjetar će biti slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 7 i 13 °C, a najviša dnevna između 15 i 20 °C. Početak tjedna obilježit će vrijeme slično jučerašnjem.

Prema prognozama FHMZ-a BiH, u ponedjeljak se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar će biti slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka će biti između 7 i 12 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 15 i 21 °C. Kada je u pitanju ostatak mjeseca, meteorolozi navode da se dominacija južine te promjenjiva i topla vremena nastavlja do sredine mjeseca, moguće čak i do kraja mjeseca, nakon čega slijedi zahladnjenje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije