Pomalo zaboravljena bolest raste u cijelom svijetu, u Europi zabilježen alarmantni skok

01.02.2024.
u 10:11

Proteklih tjedana diljem Australije izdano je niz upozorenja na ospice nakon identificiranja malog broja slučajeva kod putnika koji su se vraćali iz inozemstva.

S istim problemom bore se i  Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, a Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je o 45-strukom porastu slučajeva ospica u Europi prošle godine, s 42.200 slučajeva zabilježenih u 2023. u usporedbi s 941 u 2022.U južnoj Aziji, Indiji i Pakistanu također su zabilježena izbijanja, piše Science Alert.

Što su ospice?

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest. Širi se sitnim kapljicama kada zaražena osoba kašlje ili kiše. Ospice su toliko zarazne da ako jedna zaražena osoba dođe u kontakt s deset necijepljenih osoba, može zaraziti njih devet. Može proći oko deset do 12 dana dok se simptomi ne pojave nakon što je osoba bila izložena virusu.

Iako su ospice karakterizirane osipom, simptomi su općenito na početku slični prehladi, uključujući groznicu, curenje iz nosa, umor te bolne ili crvene oči. Osip, koji ne svrbi, pojavljuje se dva ili tri dana kasnije i širi se s lica niz tijelo.

Ponekad ospice mogu dovesti do sekundarnih zaraza kao što su infekcija uha, proljev ili upala pluća. U rijetkim slučajevima ospice mogu izazvati encefalitis (upalu mozga).

U teškim slučajevima ospice mogu dovesti do hospitalizacije i smrti. To smo vidjeli 2019. u pacifičkoj otočkoj državi Samoi. Od 5.667 zaraženih u četiri mjeseca, 81 je umrlo, uglavnom male djece.

Cjepivo postoji

Cijepljenje je najučinkovitija strategija zaštite od ospica. Dvije doze cjepiva MMR pružaju zaštitu od ospica, zaušnjaka i rubeole. Bebe mlađe od godinu dana imaju prirodnu zaštitu od svojih majki koja postupno nestaje. Dojenčad od šest do 11 mjeseci može se cijepiti ako će putovati u inozemstvo, ali će svejedno morati uzeti dodatne dvije doze. 

Nakon cijepljenja vrlo je mala mogućnost da dobijete ospice i smatra se da ste doživotno zaštićeni. Međutim, otprilike jedna od 100 osoba koje su cijepljene ipak može dobiti ospice ako su izložene virusu. Iako nije posve jasno zašto se to događa, infekcija je kod cijepljene osobe uglavnom blaga.

Globalno je došlo do pada cijepljenja djece tijekom pandemije COVID-a. To je vjerojatno zbog niza čimbenika, uključujući pad povjerenja u cjepiva, dezinformacije i smetnje u pristupu. U Europi je udio djece koja su primila prvu dozu MMR cjepiva pao s 96% u 2019. na 93% u 2022., te s 93% na 91% za drugu dozu.

Ovo je važno jer je za postizanje kolektivne imunosti protiv ospica potrebno oko 95% cijepljenja. Prema ovom scenariju, oni koji nisu cijepljeni bit će zaštićeni jer se virus neće širiti. Iako se čini da smo prilično blizu pragu kolektivne imunosti na ospice i da nismo u neposrednoj opasnosti od izbijanja zaraze, ipak moramo biti na oprezu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?