Tolisa, Posavina i cijela BiH u znaku 200. obljetnice prve pučke škole u BiH

Položena vremenska kapsula škole koja će biti otvorena za 50 godina

16.11.2023.
u 18:28

- Ovo je velika i važna obljetnica. Neka ovo bude prilika da nas podsjeti na našu povijest i nasljeđe te isto tako bude motiv za još snažnije ulaganje u obrazovni sustav u svim sredinama u BiH.

Put u budućnost

Svakako da je ulaganje u mlade ljude i edukacija put prema svjetlijoj budućnosti BiH i tako možemo stvoriti europsku državu kojoj svi težimo. Neka ovaj dan bude simbol naše posvećenosti obrazovanju i razvoju naše zajednice, dan koji označava važan korak u našoj povijesti i povijesti ove prve pučke škole u BiH i njezine snage koja se dva stoljeća proteže kroz generacije - kazao je Mate Lončar, izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Borjane Krišto, u povodu polaganja vremenske kapsule ispred Osnovne škole fra Ilije Starčevića u Tolisi. A povod je bio značajan jer radi se o završnici obilježavanja 200. godišnjice od utemeljenja prve pučke škole u BiH upravo u Tolisi. Svečanost je započela, na simboličan način, školskim zvonom i nastavnim satom koji se odvijao ispred škole, polaganjem vijenaca i cvijeća ispred spomen-statue fra Iliji Starčeviću, utemeljitelju prve škole u BiH u Tolisi, a onda i polaganjem vremenske kapsule uz nazočnost brojnih gostiju, dužnosnika, građana, a najviše učenika koji su priredili najljepši rođendanski dar. Izrekli su nadahnute riječi i izveli program ispred škole te time pokazali kako slijede njezinu povijest, ali i tradiciju svojega kraja jer su bili odjeveni u tradicijske posavske nošnje. Slavlje se potom preselilo u toliški Dvor, gdje je održana svečana akademija u sklopu koje je promovirana Spomenica prve pučke škole u BiH autora Mate Nedića i promocija prigodnih poštanskih maraka HP-a Mostar “Franjevci i školstvo”. - Dobro došli u Tolisu, gdje je 1823. osnovana prva pučka škola - pozdravio je Ilija Baotić, moderator večeri koja je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjedateljice Vijeća ministara BiH uz potporu Vlade Posavske županije, Ministarstva prosvjete i Grada Orašja.

- Smotra učeničkog stvaralaštva, folklor, sportska natjecanja, sadnja Gupčeve lipe, izložba radova, proglašenje najboljih radova literarnog natjecanja u kojem je sudjelovalo 140 učenika iz BiH o temi “Moja škola” samo su neki od sadržaja Dana otvorenih vrata.

U vremenskoj kapsuli su poruke, radovi učenika, sastavci, fotografije, popisi... Kapsula će biti otvorena za 50 godina, istaknula je ravnateljica Nataša Oršolić. Franjevci su u prošlosti neumorno radili na opismenjavanju katoličkog puka, osnivanju i radu pučkih škola, gimnazije i višega školstva. Nedavni međunarodni znanstveni simpozij u Tolisi “Franjevci Bosne Srebrene i školstvo u 20. stoljeću” to je i potvrdio. Gvardijan Franjevačkog samostana u Tolisi i župnik župe Tolisa fra Mario Jurić istaknuo je značaj obilježavanja povijesnih datuma, a svakako su dva stoljeća pučke škole povijesni datum koji treba obilježiti, poručio je i dodao kako se imamo čime ponositi. - Koliko je znanje danas bitno, vidimo jer živimo u vremenu umjetne inteligencije i naprednih tehnologija. Ako se uzme u obzir da se ovo stoljeće, a i svako buduće temelji na modernim tehnologijama i znanju, onda je jasno što znači ovaj dan. Mi kao narod trebamo naći svoje mjesto na ovoj kugli zemaljskoj, među ovim narodima, i pokazati da smo dostojni i kao Europljani, i kao Hrvati, i članovi EU-a znati tko smo, kamo idemo i što sve možemo uraditi - naglasio je gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić. - Čast je i na neki način obveza dati potporu ovakvim sadržajima, a ova obljetnica to svakako zaslužuje jer činjenica da je upravo u našem kraju utemeljena prva škola u BiH velika je kao i sama obljetnica. Vjerujem da sve što radimo u obrazovanju ove i proteklih godina stvara pretpostavke da je ova kapsula koja je položena, a otvorit će se za 50 godina, dokaz da smo napredovali i da ova zajednica i ovaj prostor imaju dobre temelje za budućnost po mjeri čovjeka - smatra predsjednik Vlade Đuro Topić. Ministrica prosvjete Ana Andrić naglasila je kako su škole mjesta stjecanja znanja, vještina i odgoja, a kada se radi o ovakvom jubileju, onda se na njega gleda s ponosom. - Vrata ove škole otvorio je davne 1823. fra Ilija Starčević, a nama ostaje činiti što su i naši prethodnici, držati ih otvorenima i organizirati obrazovanje na dobrobit svih. Nema ljepšeg i potrebnijeg ulaganja nego u obrazovanje, kako nekada tako posebno i danas. Vratimo naglasak na prave vrijednosti - kazala je ministrica Andrić.

Spomenica, marke...

U povodu 200. obljetnice prve pučke škole u BiH te 100. obljetnice gradnje druge samostanske zgrade u kojoj je danas smješten Muzej Franjevačkog samostana Tolisa “Vrata Bosne” Hrvatska pošta Mostar tiskala je prigodne poštanske marke pod nazivom “Franjevci i školstvo u BiH”. Istim povodom HP Mostar tiskao je i filatelističku zbirku u kojoj se nalaze spomenute marke, a koja donosi dodatni vizualni i tekstualni prikaz. Predstavnica HP-a Mostar Željka Šaravanja objasnila je tiskanje poštanskih maraka, procedure, teme, motive tiskanih poštanskih maraka te naglasila: - Marke su mala umjetnička djela koja svjedoče povijest i same postaju njezin dio. One se tiskaju samo jednom, i to u ograničenoj količini, a njima se prate i značajne obljetnice kao što je ova. Marke u svijet nose poruku o našem kulturnom, duhovnom i prirodnom bogatstvu - naglasila je Šaravanja. Promovirana je i Spomenica prve pučke škole u BiH. Na stilski nepretenciozan i čitateljima razumljiv način autor Nedić, kao i promotori knjige - prof. hrvatskog jezika Jasna Ivić i Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, govorili su o bitnim odrednicama ovog djela.

- Tvrdnje u ovoj knjizi su znanstveno utemeljen rad. Donio je cjelovit uvid u razvojni put pučkog školstva u BiH, s naglaskom na školu u Tolisi - istaknula je prof. Ivić. - Ovaj rad govori i o duhu vremena i povijesnim okolnostima - zaključio je ravnatelj Elez. Cijela svečanost bila je prožeta izvedbama zbora Adoro pod ravnanjem prof. Marije Nedić, koji već 11 godina djeluje pri Franjevačkom samostanu u Tolisi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije