dionica Počitelj - Zvirovići

Položen kamen temeljac za gradnju 10 kilometara autoputa kod Čapljine

Foto: Fena
1/5
22.11.2019.
u 12:04

Ovim se, rekao je Čović, povezuje Koridor Vc s europskim koridorima, Republikom Hrvatskom i praktično se ulazi u Europsku uniju.

Uz prigodnu svečanost i vatromet započeli su radovi na autoputu A1 kod Čapljine, dionica Počitelj - Zvirovići. Uz brojne zvanice otvorenju je nazočio i Dragan Čović zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je tom prilikom kazao kako je ovaj događaj "preznačajan" jer ova dionica s mostom u Počitelju dio pregovora već tri četiri godine.

"Projekt se stalno usporavao raznim primjedbama ponuđača i drago mi je da smo konačno završili tu priču. Mi ćemo do rujna naredne godine već imati izgrađen jedan dio te ćemo i to obilježiti", kazao je Čović, piše Klix.

Ovim se, nastavio je Čović, povezuje Koridor Vc s europskim koridorima, Republikom Hrvatskom i praktično se ulazi u Europsku uniju.

"S ovim dionicama koje idu prema Mostaru možemo biti sretni da za dvije ili tri godine autocesta prođe Mostar gdje nas očekuje onaj zahtjevniji dio sjeverno od Mostara i da spojimo to s Konjicem", izjavio je.

Kazao je kako je značaj ovog projekta utoliko veći jer potvrđuje uspješnu suranju kineskih i naših tvrtki te činjenicu da niti jedan zajednički projekt nije ni na jedan način osporen.

Kineski veleposlanik u našoj zemlji Ji Ping kazao je da će ovaj projekt dodatno privlačiti kineske tvrtke u našu zemlju jer dosad Kinezi nisu bili dovoljno upoznati s bh. tržište.

"Vjerujem da je ovo početak sve većeg dolaska kineskih tvrtki u Bosnu i Hercegovinu", kazao je.

Fedralni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić rekao je na svečanosti  kako je šrojekt Izgradnje dionice autoceste Počitelj-Zvirovići u dužini od 10,1 km je od izuzetne važnosti za cijelu Hercegovinu. Naime, ova dionica se povezuje na ranije izgrađenu dionicu autoceste Zvirovići- Međugorje-granica sa Republikom Hrvatskom (Bijača) koja je dužine 10km. Dakle, izgradnjom
dionice Počitelj-Zvirovići biti će kompletirana funkcionalna autocesta u ukupnoj dužini od 20,1km koja će omogućiti nesmetan i siguran protok putnika i roba.

"Ovo je posebno važno zbog turističkog potencijala ovog područja na kojem se nalaze svjetski poznata turistička odredišta Međugorje, Kravice i Počitelj, kao i neposredna blizina Mostara, Ljubuškog i Neuma. Važno je naglasiti da je realizacija ovog projekta planirana još početkom 2014.g. ali su tek u ovom mandatu provedene konkretne aktivnosti, odnosno proveden natječaj i
potpisani ugovori za radove i nadzor radova. Implementacija ovog projekta će dati značajan poticaj razvoju gospodarstva ovog dijela Hercegovine, posebno angažiranjem domaće građevinske operative, trgovine potrebnih materijala i pratećih smještajnih i ugostiteljskih sadržaja", rekao je Lasić.

Na kraju je izrazio zadovoljstvo jer će realizacijom ovog projekta biti stvoreni uvjeti za razvoj i napredak juga Bosne i Hercegovine i izrazio nadu da će  zajednički nastaviti u ovom pravcu i realizirati ovakve i slične projekte, u čemu će Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija dati svoj doprinos.

Lot 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog lota. Izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina).

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?