U BiH je odobreno 2176 privremenih boravaka po osnovi obrazovanja

Polovina stranih studenata u BiH dolazi iz Turske

studenti
Foto: VL FOTO
22.07.2015.
u 11:49

Na drugom mjestu su studenti iz Srbije kojima je izdano 446 odobrenja za privremeni boravak

Gotovo polovina stranih studenata koji studiraju u BiH dolazi iz Turske. Od ukupno 2176 osoba kojima je Služba za poslove sa strancima izdala odobrenje za privremeni boravak po osnovi obrazovanja, gotovo polovina, odnosno 1055 produženih ili odobrenih boravaka odnosi se na studente iz Turske. “Od ukupnog broja odobrenih odnosno produženih privremenih boravaka po osnovi obrazovanja, u najvećem broju su odobreni odnosno produženi državljanima Turske, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Prema podacima ove Službe, u BiH je u 2014. godini odobreno ukupno 2176 zahtjeva za odobrenje privremenog boravka na području BiH po osnovi obrazovanja”, potvrđeno je za Klix.ba iz Službe za poslove sa strancima.

- Najveći broj odobrenih zahtjeva odnosi se na studente koji dolaze studirati u BiH, dok se zanemarivo mali broj odnosi na zahtjeve za boravak po osnovi osnovnog ili srednjoškolskog obrazovanja, potvrđeno u Službi za poslove sa strancima. Na drugom mjestu po broju izdanih ili produženih odobrenja za boravak studentima je Srbija za čije studente je odobreno 446 privremenih boravaka, slijedi Hrvatska čijim studentima je izdano 179 odobrenja, Crna Gora 142, Sjedinjene Američke Države 31, Njemačka 26, Libija 23, Makedonija 16, isto toliko je odobreno privremenih boravaka za studente iz Austrije, 14 odobrenja je izdano studentima iz Poljske, dok se 228 odobrenja odnosi na studente iz svih ostalih zemalja svijeta.

Ako ove podatke usporedimo s izvješćem Službe za poslove sa strancima za 2013. godinu, evidentno je smanjenje broja stranih studenata. Naime, prema podacima iz izvješća za 2013., broj odobrenih privremenih boravaka po osnovi obrazovanja u 2013. godini iznosio je 1102, dok je za isto razdoblje produžen privremeni boravak za još 1273 studenta. Što znači da je u 2013. godini ukupno produženo i odobreno 2375 zahtjeva za privremeni boravaka po osnovi obrazovanja. Premda je u porastu broj studenata iz BiH koji odlaze na studij u Tursku, on je još uvijek znatno manji od broja turskih studenata u BiH. Točan broj studenata iz BiH koji trenutačno studiraju u Turskoj teško je procijeniti jer nisu svi organizirano preko državnih institucija otišli studirati u ovu zemlju, a neslužbeno se spominje brojka od 300 studenata koji studiraju na nekom od turskih sveučilišta.

Bh. studenti u Turskoj najčešće studiraju ekonomiju, međunarodne odnose i arhitekturu, dok se npr. za studij prava nitko ne odlučuje jer pravne legislative nisu iste u BiH. Najveći broj bh. studenata u Turskoj je u Istanbulu i Ankari.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije