Vijeće ministara BiH

Poljoprivredno-prehrambenom sektoru otvoriti tržište s više od 500 milijuna potrošača

Vijeće ministara BiH
28.02.2017.
u 16:26

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Izvješće Direkcije za europske integracije o poduzetim i preostalim aktivnostima u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Europske komisije (EK), koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

U Izvješću se navodi da je do 31. siječnja prošle godine u informacijski sustav unesen najveći dio doprinosa institucija nadležnih za odgovaranje na upitnik Europske komisije, osim odgovora iz Republike Srpske koji nisu dostavljeni.

„Direkcija trenutno analizira kvalitet dostavljenih odgovora i u konzultacijama s institucijama radi na poboljšanju kvaliteta i ujednjačavanju dostavljenih doprinosa“, navodi se u Izvješću Direkcije i dodaje da će radne grupe, nakon formiranja u skladu s Odlukom o sustavu koordinacije europskih integracija u BiH, preuzeti zadatak tehničke finalizacije svih materijala u vezi s Upitnikom EK.

Organizacije civilnog društa dostavile su 141 odgovor, a javnost je ponudila 395 odgovora na 35 pitanja iz Upitnika EK koji će biti prevedeni i zajedno s odgovorima institucija biti dostavljeni Europskoj komisiji.

Kraj svibnja ove godine krajnji je rok za dostavu odgovora Europskoj komisiji na 3.242 pitanja iz Upitnika koji je Bosni i Hercegovini uručen 9. prosinca 2016. godine.

Porasli građevinski radovi

U BiH je za devet mjeseci prošle godine zabilježen realni rast BDP-a od tri posto, navodi se u dokumentu Ekonomski trendovi za BiH za razdoblje siječanj - rujan 2016. godine, koji je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Vijeće ministara BiH upoznato je na današnjoj sjednici da je za devet mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 3,8 posto te da je nezaposlenost smanjena za 3,4 posto i iznosila je 524,7 tisuća u odnosu na 543,4 tisuće  u 2015. godini. Ostvaren je rast izvoza roba unatoč niskoj razini cijena tradicionalnih izvoznih proizvoda, a vanjskotrgovinski deficit je smanjen za 164 milijuna KM ili 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. 
Povećanje bilježe i prihodi po osnovu neizravnih i izravnih poreza, doprinosa i ostalih poreznih prihoda. S druge strane, smanjenje izravnih stranih ulaganja iz prethodne dvije godine se nastavilo i u 2016. godini. Stoga, ohrabruju najave većih ulaganja u oblasti turizma i obnovljivih izvora energije, ali i zaustavljanje pada građevinskih radova koji su u trećem tromjesečju 2016. godine nakon dužeg vremena ostvarili godišnji rast od 2,3 posto.

Razvoj poljoprivrednog informacijskog sustava

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktivnostima na pripremi Okvirnih smjernica za uspostavljanje i razvoj poljoprivrednog informacijskog sustava u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH nastaviti aktivnosti na pripremi dokumenta „Okvirne smjernice razvoja poljoprivrednog informacijskog sustava BiH i dostaviti ga Vijeću ministara na usvajanje.

Donošenjem „Okvirnih smjernica razvoja poljoprivrednog informacijskog sustava BiH“ želi se stvoriti cjelovit pregled uloga svih nadležnih institucija i obveza koje proističu iz njihovih nadležnosti i trasirati put ka uspostavi poljoprivrednog informacijskog sustava u Bosni i Hercegovini usklađenog sa zahtjevima i regulativom Europske unije. 

BiH usvaja međunarodne standarde u oblasti pomorstva 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je pojedinačne prijedloge osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Međunarodnoj konvenciji o teretnim linijama, Međunarodnoj konvenciji o mjerenju tonaže brodova iz 1969. godine i Konvenciji o međunarodnim pravilima za sprečavanje sudara na moru.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina, kao članica Međunarodne pomorske organizacije (IMO), želi doprinijeti jačanju međunarodnih standarda u oblasti pomorstva i sigurnoj pomorskoj plovidbi.

Pristupanje ovim konvencijama omogućit će Bosni i Hercegovini stvaranje pretpostavki za prilagođavanje i harmonizaciju njenih propisa s pravnim, tehničkim i sigurnosnim zahtjevima Europske unije u ovoj oblasti.

Otvoriti tržište od 500 milijuna potrošača

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o aktivnostima na uspostavljanju i razvoju sustava identifikacije zemljišnih parcela u Bosni i Hercegovini i pozvalo sve nadležne institucije u BiH da, u koordinaciji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, nastave realizaciju započetih aktivnosti i definiraju minimalne zajedničke elemente za uspostavljanje i razvoj ovog sustava. 

Cilj je ovu oblast prilagoditi standardima i zahtjevima Europske unije, kako bi se bh. poljoprivredno-prehrambenom sektoru što prije omogućilo korištenje garantnih i fondova za podršku ruralnim aktivnostima te se za ovaj sektor otvorilo tržište Europske unije s više od 500 milijuna potrošača, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije