Steiner:

Političari gledaju na politiku kao na borbu za moć

Bernu Jurg Steiner
22.05.2016.
u 13:40

Redovna nedjeljna sesija Krug 99 održana je danas na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu na temu „Izazovi i protivrječnosti demokracije u Europi i BiH“.

Uvodničar na današnjoj sesiji je profesor emeritus s Fakulteta političkih nauka Sveučilišta u Bernu Jurg Steiner.

Kazao je da političari gledaju na politiku kao na borbu za moć. Filozofski, priča o moći pripada Thomasu Hobbesu.

 - Naše zapažanje i naš oblik gledanja na politiku je vezan za deliberativnu demokraciju. U politici je bitna moć, jer bez moći ne bi bilo ni politike - naglasio je Steiner.

Rekao je da je njihov fokus to da u deliberativnoj politici ne mora preovladavati samo moć, već i bolja argumentacija.

 - Proces odlučivanja u politici je vezan baš za bolju argumentaciju i slušanje sugovornika. Sve političke odluke mogu se bazirati, ne samo na sprovođenju moći, nego i na boljoj argumentaciji među sugovornicima.

Deliberativna demokracija kao predmet baš nastoji uključiti građane u procese političkog odlučivanja. Ona je ključ za uključivanje građana u procese političkog odlučivanja, dodao je Steiner.

 - Primjer za to je naše istraživanje je u Kolumbiji koja je bila jedna od najopsnijih zemalja baš zbog civilnog rata između ljevičarske gerile i desničarskih snaga koji su u našem istraživanju sjeli za zajednički sto i gdje su pokazali da je nivo slušanja drugih strana baš na visokom nivou što se generalno ne bi očekivalo. Još jedan primjer našeg istraživačkog rada je Brazil i njihove favele.  U trenutku istraživanja se pokazalo da policajci i zaraćene strane sjednu za stol i razgovaraju - istakao je Steiner.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?