UPOZORENJE

Policija poziva na oprez za blagdane

'02.05.2011., Slavonski Brod - Marija Kirin,  po povratku iz Londona ostala je sokirana nakon sto je vidjela da su lopovi provalili u njezin stan i pobacali sve stvari iz ormara trazeci  novac i druge
Foto: 'Ivica Galovic/PIXSELL'
24.12.2013.
u 07:59

Upravo je ovo vrijeme idealno za razbojnike s obzirom da će dobar dio građana Bosne i Hercegovine izbivati iz svojih domova

Dok se jedni pripremaju za što ljepšu proslavu blagdana, drugi se spremaju za onu tamniju stranu proslave božićnih i novogodišnjih blagdana.

Lopovi čekaju pet minuta

Naime, upravo je ovo vrijeme idealno za razbojnike s obzirom da će dobar dio građana Bosne i Hercegovine izbivati iz svojih domova. Građani ne trebaju dugo izbivati da bi sposobniji lopovi dočekali svojih pet minuta jer su znanstvene činjenice potvrdile kako su ljudi u blagdanskom vremenu smireniji i strpljiviji, tako da i lopovi mogu čekati. MUP-ovi diljem Federacije upozoravaju na kvalitetnu zaštitu doma u ovim blagdanskim danima. Srećko Bošnjak, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a ističe kako su smjernice koje su građanima davane prošlih godina pokazale dobar rezultat u sigurnosnom segmentu. - Građanima preporučujemo da koordiniraju sa susjedima koji ostaju kod kuće i zamole ih da im pripaze imovinu za vrijeme izbivanja. Dobri odnosi sa susjedima pridonose i većoj sigurnosti. Takve smo preporuke davali i proteklih godina i one daju dobre rezultate – kaže nam glasnogovornik Bošnjak. Također će, što nam je potvrđeno u MUP-ovima koje smo kontaktirali, i policijske snage obilaziti naselja kako bi sve prošlo u najboljem redu .

Mehanička zaštita

S obzirom da postoji izreka “dobar susjed – najbolji alarm”, prethodne konstatacije i preporuke su i više nego dobrodošle. Stručnjaci ističu kako nije s goreg, ugraditi i neku mehaničku zaštitu na ulaznim vratima i prozorima s obzirom da cijena takvih uređaja više nije basnoslovna kao nekad, a pridonosi većoj sigurnosti kućanstva. Psiholozi koji izučavaju lopove i kriminalisti, pak, ističu da “blagdanske” lopove nije teško primijetiti s obzirom da se većinom prije izvršenja kriminalnog djela vrzmaju oko moguće mete. - Koliko god profesionalan lopov bio, nijedan ne može sakriti nervozu jer je previše toga o čemu mora misliti i ta “rastrojenost”, makar blaga, vidi se. Ako u susjedstvu primijetite neke sumnjive osobe, u društvu nekoga upitajte ga treba li neku pomoć što bi ga moglo zbuniti i zaustaviti u naumu, a ako ipak strahujete da bi osoba mogla postati agresivna nazovite najbližu policijsku postaju – kazali su nam. I ponovno ono što je najvažnije jesu dobrosusjedski odnosi jer kada krenete negdje uvijek možete računati na činjenicu da je dobar susjed, najbolji alarm.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?