Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Policija objavila snimku napada na Markovu trgu: Postoje elementi terorizma

U ponedjeljak ujutro 22-godišnji napadač ranio policajca ispred Vlade i počinio samoubojstvo.
17. listopada 2020. u 16:33 0 komentara 810 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i županijski državni odvjetnik iz ŽDO - Zagreba Jurica Ilić održali su danas konferenciju za medije vezano uz istragu kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Podsjećamo, u ponedjeljak ujutro 22-godišnji napadač ranio policajca ispred Vlade i počinio samoubojstvo. 

Na samom početku konferencije prikazana je snimka napada. 

- Prezentirali smo jedan dio činjeničnog stanja - kazao je Milina i dodao: - Policija je od samog saznanja radi opsežno istraživanje policije. Potvrđeno je da se radi o tri teška pokušaja ubojstva policijskih službenika koji su se nalazili ispred Markova trga. Postoje elementi terorizma.

Izrazio je sućut obitelji napadača, te poželio sve najbolje ozlijeđenom policajcu. 

- Danas smo jednu osobu priveli koju možemo dovesti u vezu s terorizmom na trgu svetog Marka. Tu osobu će uskoro ispitati. Moram ukazati da je nakon događaja predano u 83 slučaja oružje - kazao je Milina. 

 | Autor :

Naveo je kako je itekako dostupan problem dostupnosti oružja koja predstavljaju opasnost građanima. Ponovio je kako je Hrvatska sigurna zemlja, te da čine sve kako bi građani bili sigurni. 

- ŽDO u Zagrebu je nakon izvršenog očevida dobila od policije izvještaj o izvidu. Počinitelj je odmah nakon zločina počinio ubojstvo. Postoji neki elementi koji pokazuju na terorističko izvršenje ubojstva. Vodi se istraga protiv osoba koje se povezuje s tim djelom - kazao je županijski državni odvjetnik iz ŽDO - Zagreba Jurica Ilić.

Upitan o tome kako je napadač vratio, Milina je to potvrdio i rekao kako je taj drugi napad bio odbijen. 

- Policija je utvrdila njegovu trasu kretanju. Policija mora i dalje nastaviti provjeriti sve detalje. Vidi se na snimci sam dolazak. On je bio neočekivan, napad je bio brz i iznenadan.

- Puška nije bila vidljiva niti jednom građaninu sve do nekoliko sekundi prije napada - kazao je ravnatelj policije i dodao: - Bila je nevidljiva. 

Rekao je da ne može reći je li Bezuk htio ući u Vladu, ali ne može to ni negirati: - Sve što ste vidjeli ukazuje na to

- Policija će u suradnji s ŽDO će nastaviti provoditi izvide o tome je li neka osoba neposredno utjecala na ovaj čin, ali to vrlo opsežno kriminalističko istraživanje uključuje vrlo veliki broj ljudi - naveo je ravnatelj policije o mogućnosti da je netko utjecao na pokojnog D. Bezuka.

Kazao je da je napadač kod sebe imao dugo i kratko vatreno oružje, no nije želio spominjati detalje. Sličan odgovor imao je kad je govorio o tome što je pronađeno na računalu napadača, te je odbacio špekulacije koje su se o tome pojavile u medijima.

- Ne možemo reći da je ovo bilo dugotrajno planirano, objasnio je.
Upitan o tome kako to da su odlučili objaviti snimku, kazao je: - U javnosti su se pojavile iskrivljene informacije o tome što se dogodilo. Građani trebaju znati što se dogodilo.

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.