Stanje na cestama u HNŽ-u

Policija naplati tek polovinu kazni, broj nesreća raste

27.06.2017.
u 14:00

I dok je policija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji uspjela uvelike smanjiti broj pljački i krađa automobila, pitanje sigurnosti u prometu predstavlja veliki problem, piše Večernji list BiH. Ali to nije samo pitanje kojim se treba baviti MUP nego i još niz institucija u ovoj državi. Izvješće o stanju sigurnosti u HNŽ-u jedna je od tema kojom će se baviti zastupnici u Skupštini HNŽ-a na ovotjednoj sjednici. A podaci koje sadrži to izvješće kada je u pitanju sigurnost u prometu otkrivaju stvarnu sliku događaja na prometnicama u većem dijelu Hercegovine i užas koji se na njima događa.

Rast broja nesreća

U 2016. godini dogodilo se 9,3 posto više prometnih nesreća u odnosu na 2015. godinu. U prošloj godini zabilježeno je čak 1719 prometnih nesreća u HNŽ-u. Poginule su 22 osobe, 135 ih je teže ranjeno, a lakše ozljede zadobile su 893 osobe. Pozitivan je podatak kako je broj poginulih smanjen u odnosu na 2015. godinu. Tada je u prometnim nesrećama poginulo čak 35 osoba. Ipak, činjenica da je u dvije godine u HNŽ-u poginulo 57 osoba je alarmantna. Usporedbe radi, u cijeloj Švedskog u jednoj godini u prometu pogine 27 ljudi. Kod nas samo jedna županija bilježi veći broj stradalih. A da policija radi svoj posao koliko može, pokazuje i podatak kako su prošle godine izvršene 110.902 kontrole vozila i izdano 42.969 prekršajnih naloga vozačima u HNŽ-u. Podnesena su i 1894 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred sudovima.

Naplata ispod 50 posto

Novčane kazne ukupno su iznosile 2,98 milijuna maraka, što je 19 posto više nego u 2015. godini. Od toga, 1,25 milijuna maraka kazni je plaćeno. To znači kako je postotak naplate kazni manji od 50 posto. Očekuje se kako će policijska i pravosudna tijela u budućnosti poduzeti odlučnije korake kako bi naplatila svoja potraživanja. Kada bi naplata kazni bila učinkovitija, vjerojatno bi vozači bili oprezniji i manje bi kršili propise. Ovako više od pola njih ne plaća kazne, sve prolazi bez posljedica i samo su još više ohrabreni za kršenje propisa na cestama. Kada se govori o prometnim nesrećama, prvi uzrok koji dovodi do sudara je neprilagođena brzina. To znači kako bismo, kada bismo samo malo pustili papučicu gasa u automobilu, imali mnogo manje žrtava na prometnicama, mnogo manje osoba koje su nakon nesreća ostale invalidi te brojnih drugih posljedica koje proizlaze iz tih događaja. Prijemom 100 novih policajaca u HNŽ-u očekuje se kako će biti znatno veća nazočnost policije na prometnicama. I sudovi bi trebali biti znatno ažurniji i stroži kada je u pitanju kažnjavanje vozača koji krše propise. Postavlja se i pitanje jesu li kazne za vozače dovoljno visoke.
Iako su nedavno drastično povećane, stanje na prometnicama nije se uvelike promijenilo. Znači li to kako ih ponovno treba povećavati? Odgovor na to trebali bi dati oni koji se profesionalno bave tim pitanjima. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?