Uspješno završena četvrta Startup akademija RAŽ-a

Polaznici iz Žepča, Usore... naučili razviti poslovne ideje

19.04.2022.
u 14:44

Već četvrtu godinu Razvojna agencija Žepče organizira edukativno-mentorski program koji je namijenjen osobama koje namjeravaju pokrenuti vlastiti biznis kao i onim poduzetnicima koji su se na početku poslovanja susreli s određenim poteškoćama u razvoju poslovnog pothvata. Najveći broj osoba je iz kategorije nezaposlenih koji su se odlučili samozaposliti i tako okončati višegodišnje čekanje na posao.

Dvadeset kandidata

Na ovogodišnju Startup akademiju prijavilo se 20 kandidata iz općina Žepče, Zavidovići, Maglaj i Usora. S polaznicima je rađeno u okviru modula: “Razvoj poslovne ideje”, “Zakonodavni i pravni oblici poduzetništva i financijska izvješća”, “Prodaja i prodajne vještine” i “Digitalni marketing i društveni mediji”. Predavači su bili istaknuti stručnjaci u ovim oblastima mr. oec. Almir Paočić, dipl. ecc. Emir Ganibegović, prof. dr. Almir Peštek i dipl. oec. Josipa Jurić. Tijekom edukacija polaznici su imali priliku raditi i na konkretnim pitanjima ili problemima s kojima se susreću ili će se susretati na svom poduzetničkom putu, a što je većina polaznika istaknula kao najveću vrijednost ovog edukativno-mentorskog programa. Izrađeno je 10 poslovnih planova koji će u ovoj godini biti i realizirani uz pomoć Općina koje podržavaju startup poduzetnika i Ministarstva gospodarstva ZDŽ-a koje je raspisalo javni poziv za potporu osnivanju novih biznisa.

Na svečanosti dodjele certifikata polaznicima 4. Startup akademije koja je održana u Centru poslovnih kompetencija Žepče prezentirane su tri poslovne ideje i to “Proizvodnja kamionskih presvlaka i enterijera MENT presvlake”, vlasnica Enesa Mukić, “Digitalni marketing” Ivane Marković te Sanida Hasić s poslovnom idejom “Izrada i prodaja torti i kolača -Le Torte”. Osim polaznika, događaju su, uz ostale nazočili načelnici općine Žepče i Usore Mato Zovko i Zvonimir Anđelić.

Samozapošljavanje

Razvojna agencija Žepče ovim programom želi povećati mogućnost samozapošljavanja, pružiti polaznicima potrebna znanja i vještine za razvoj poslovne ideje, komercijaliziraju svoju poslovnu ideju i pokrenu vlastiti biznis. Također, nastoji se utjecati na kreiranje poslovnog okruženja u kojemu se poslovna poduzetnička inicijativa cijeni i nagrađuje, kao i doprinijeti smanjenju odlaska mladih. Kroz dosadašnje četiri Startup akademije obučeno je više od 30 osoba od kojih je najmanje 15 započelo rad svojih obrta i poduzeća koji su i sada uspješni. Prijave za 5. Startup akademiju Žepče 2023. godinu bit će moguće od studenoga 2022. godine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?