Pokušava se krijumčariti sve - od elektrošokera do auta, oduzeta višemilijunska roba

03.11.2023.
u 14:00

Krijumčarenje trošarinske robe u BiH ne jenjava, što potvrđuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje, prema čijim se pokazateljima u skladištima ove institucije našlo privremeno oduzete robe vrijedne čak 18 milijuna maraka.

Cigarete, rezani duhan...

Kako su iz ove institucije naveli, na listi oduzetih proizvoda od početka godine našli su se radar-detektori, papar-sprejevi, dioptrijske naočale, kreme za potenciju, telefoni i duhanski proizvodi, lovačka optika, autodijelovi, tekstil, obuća, oprema za kućanstvo, elektrošokeri, flasteri protiv bolova…, a kako navode, oduzeti su jer za ove proizvode nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Posljednja akcija koju su proveli ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje bila je na području Tuzle i Sarajeva, a u kojoj su oduzete veće količine duhana i duhanskih prerađevina i robe stranog podrijetla u vrijednosti većoj od 174.000 KM. Kako se navodi na službenoj stranici UNO-a BiH, na području Tuzle službenici UNO-a izvršili su provjeru podrijetla i prometa robe pronađene kod jedne pravne osobe. Tom su prilikom pronašli 6265 komada razne robe stranog podrijetla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Radilo se o elektrošokerima, radar-detektorima, papar-sprejevima, dioptrijskim naočalama, kremama za potenciju, raznim kremama i flasterima protiv bolova, kao i lovačkoj optici. Vrijednost privremeno oduzete robe u ovoj operativnoj akciji procjenjuje se na iznos od 134.000 KM. Na području Grada Sarajeva službenici UNO-a proveli su aktivnosti na terenu usmjerene na otkrivanje osoba koje se bave nelegalnim prometovanjem trošarinskih proizvoda. Tijekom provedene operativne aktivnosti kod jedne fizičke osobe pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 650 kutija cigareta i 188,50 kg sitno rezanog duhana. Predmetni duhan i cigarete nisu bili obilježeni trošarinskim markama UNO-a, a ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 40.332,50 KM. Kako su naveli iz UNO-a BiH za Glas Srpske, najveća zapljena ove godine, barem kada je u pitanju vrijednost, odnosi se na akciju provedenu u siječnju, kada su ovlaštene službene osobe ove institucije u suradnji s pripadnicima OSA-e i SIPA-e pronašli i oduzeli 52 kilograma kokaina u vrijednosti od 10,4 milijuna maraka, koji je bio krijumčaren u pošiljci banana koja je stigla u BiH. - Ako govorimo o vrsti oduzete robe, tijekom ove godine najviše je bilo duhana i duhanskih prerađevina u vrijednosti od 1,2 milijuna maraka. Riječ je o proizvodima koji nisu bili obilježeni trošarinskim markama te se prodavali na crnom tržištu - kaže za navedeni medij šef Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju UNO-a BiH Ratko Kovačević. Velika je vrijednost i oduzetog tekstila i tekstilnih proizvoda, nastavlja Kovačević, a kreće se oko 1,7 milijuna maraka. Objasnio je kako se radi o prokrijumčeranoj robi koja se najčešće prodavala za gotovinu bez izdavanja računa i prikazivanja prometa.

Oduzeta vozila

Od početka ove godine, kaže Kovačević, oduzet je i jedan broj putničkih motornih vozila, ali i autodijelova čija je ukupna vrijednost milijun maraka. Istaknuo je i što se još našlo na listi oduzetih proizvoda, kao i iz kojih je zemalja roba najčešće dolazila. - Tu je i razna tehnička oprema za kućanstvo, telefoni, kožna galanterija, obuća te roba široke potrošnje. Kada je u pitanju zemlja podrijetla, najčešće se radi o Kini, ali može se naći i roba podrijetlom iz Europske unije ili susjednih zemalja - naveo je za Glas Srpske Kovačević. Za kraj je dodao kako sva oduzeta roba ima status privremeno oduzete robe, a konačnu odluku o tome što će se dogoditi s njom donosi nadležni sud u svakom pojedinačnom slučaju.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?