Završava produljena ljetna stanka u Parlamentu Federacije BiH

Pokušaj nametanja odluka o kojima nema suglasnosti uvući će FBiH u dublju krizu

15.09.2017.
u 09:00

Nakon podulje ljetne stanke, federalni parlamentarci, ili barem dio njih, uskoro se vraćaju u zastupničke klupe. Za sada je izvjesno održavanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, i to 26. i 27. rujna.

Kolegij Zastupničkoga doma donio je odluku o tome, a prema predloženom dnevnom redu, po žurnom postupku zastupnici će se izjašnjavati o izmjenama i dopunama zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, federalnim upravnim pristojbama i tarifi federalnih upravnih pristojbi te o električnoj energiji u FBiH.

Skraćeni postupak predviđen je za razmatranje izmjene zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava u Federaciji BiH, matičnim knjigama i o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije. Osim toga, planirano je da se zastupnici očituju o prijedlozima zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH i registru financijskih izvješća, kao i nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima te dvjema odlukama o prihvaćanju zaduženja za provedbu projekata koji se odnose na vodovod u Visokom i jačanje bankarskoga sektora.

Dakle, predviđen je prilično sadržajan dnevni red koji uključuje i neke važne reformske zakone. Ako bude ispoštovan dogovor s nedavnog radnog sastanka kod predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, na dnevni red će biti uvršteni samo prijedlozi koji u političkom smislu nisu prijeporni. Bilo kakav drugačiji tijek i ishod zasjedanja mogao bi samo dodatno produbiti političku krizu u Federaciji i dovesti u pitanje i ono malo povjerenja koje postoji među koalicijskim partnerima u vlasti.

Što se tiče Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, upitno je i kada će zasjedati i o čemu će raspravljati. Još krajem travnja otvorena je i prekinuta 21. sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH. Nekoliko puta nakon toga bilo je pokušaja tu sjednicu privesti kraju, ali bezuspješno. Uglavnom je prekidana zbog nedostatka kvoruma, odnosno zbog nepostojanja dogovora stranaka parlamentarne većine o dokumentima koji su se nalazili na dnevnom redu. Ovdje nije problem samo odnos koalicijskih partnera već i tanke parlamentarne većine te posebno nesuglasica unutar Kluba Bošnjaka.

Postoje najave kako bi do kraja mjeseca čak mogle biti održane dvije sjednice na kojima bi izaslanici sustigli sve ono što su u zaostatku u odnosu na Zastupnički dom i Vladu Federacije BiH. U pitanju su zakoni koji se tiču braniteljske populacije i poslovnog ambijenta u Federaciji.

No, i ovdje, kao i u Zastupničkom domu, političko soliranje moglo bi produbiti krizu u kojoj se Federacija nalazi. 

Komentara 1

BR
brodarevac
11:24 15.09.2017.

A šta je sa izbornim zakonom kad maci odgovara ona mjauče kad joj ne odgovara ona frkće, preglasavanje sad odgovara a sad ne. Ima puno nardnih izreka za ovakvo ponašanje ......

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije