Mladen Ivanić

Pokazat ću da BiH može funkcionirati pod daytonskim uređenjem

Mladen Ivanić
19.10.2015.
u 19:07

Ivanić smatra da bi referendum mogao dovesti do otvaranja pitanja promjene Daytona

Član Predsjedništva BiH i lider PDP-a Mladen Ivanić smatra nespornim da postoje problemi u radu suda i tužiteljstva u BiH, ali ne vidi referendum kao najbolje rješenje, jer bi, kaže, mogao poslužiti i za otvaranje pitanja promjene Daytonskog sporazuma, što svakako ne bi bilo u interesu Srba i Republike Srpske.

Ivanić je u intervjuu Tanjugu rekao kako dijeli stavove predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je inicirao referendum, o karakteru, ponašanju i praksi suda i tužiteljstva u BiH, kao i da smatra da su te institucije bile sredstvo za pokušaj eliminacije utjecaja srpskih i hrvatskih političara.

"To je sud koji je korišten da se napravi slika o ratnim zločinima u BiH, jer je dominantno, gotovo isključivo, osuđivao Srbe, a gotovo nikoga za zločine nad Srbima", rekao je Ivanić. Jasno je da bi odgovor građana na referendumu bio "ne" i to u najvišem mogućem postotku, ali se postavlja pitanje što nakon toga, kaže Ivanić.

"Moramo znati što vlast planira uraditi poslije referenduma, ali oni to nisu rekli i mislim i da ne znaju. Imam dojam da referendum koriste za neku političku promociju, a ne za to da se nešto stvarno dogodi i zato je moj stav oprezan", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da veliki broj zemalja želi iskoristiti referendum kako bi se otvorilo pitanje promjene Daytonskog sporazuma, odnosno kao alibi da takva BiH ne može funkcinirati, što Republici Srpskoj nikako nije u interesu.

Ivanić je protiv promjene Daytona i smatra da RS nema nijedan razlog da bilo koga provocira da se u tu priču uđe, budući da bi promjene Daytona vodile do veće centralizacije BiH i eliminacije prava entitetskog glasovanja, kao jedinog mehanizma koji čuva ravnopravnost RS.

"Taj mehanizam nama jamči da bez srpskog glasa nema nikave odluke u BIH i to je najveća vrijednost koju ni pod koju cijenu ne smijemo ugroziti", kaže Ivanić. Smatra da bi se odmah po otvaranju pitanja promjene Daytona pojavile tri vizije BiH - iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

"Prva u Sarajevu, a to je BiH bez entiteta. Druga u Banjoj Luci, a to je neovisna Republika Srpska, a treća u Mostaru - treći entitet. Ako znate u startu da imate tri vizije koje se ne mogu usuglasiti - zašto tu temu uopće otvarate", kaže Ivanić.

On dodaje i da bi Srbija, kao jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma, mogla očekivati pritiske da se ide u tom prvacu, ukoliko se, kaže, na vrijeme ne zaustave neki potezi vlade u Banjoj Luci.

On pojedine Dodikove poteze smatra avanturističkim, što narodu, kaže, lijepo zvuči, ali strahuje da to mogu "biti samo izazovi za međunarodne institucije koje će krenuti u promjenu Daytona, što može ići samo na štetu RS".

Ivanić dodaje da će osobno učiniti sve i voditi politiku koja će pokazati da BiH može funkcionirati pod daytonskim uređenjem. Govoreći o svom odnosu s liderom SNSD-a i predsjednikom RS Miloradom Dodikom, Ivanić kaže da se oni ne razlikuju u ciljevima, već u načinu vođenja i poimanja politike i u taktici.

"Prošlo je vrijeme kad se RS čuvala sukobima, sada političari iz RS trebaju biti dominantni u institucijama BiH i te institucije koristiti u svoje interese. Nemam namjeru reći da je sve što je BiH tuđe, jer se time bez osnove prepušta BiH drugima", kaže Ivanić.

Kada je riječ o odnosima u Predsjedništvu BiH, Ivanić kaže da između njega i bošnjačkog i hrvatskog člana tog tijela Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića postoji dogovor da u javnost ne izlaze sukobljeni, čak i kad po nekim pitanjima nisu suglasni.

"Jesu li svi spremni napraviti maksimalni iskorak, nisam potpuno siguran. Mislim da su najveći iskoraci kad je u pitanju hrabrost da se izađe ipak bili prisutni kod srpskih političara. Očekivao sam da će više bošnjačkih političara osuditi napad na Vučića u Srebrenici, ali nisu, i to pokazuje da još nedostaje taj mali korak za budući iskorak", rekao je Ivanić.

Govoreći o odnosu Srbije i BiH i Republike Srpske, Ivanić je rekao kako postoji velik prostor za poboljšanje suradnje i zajednički nastup na trećim tržištima. Ivanić kaže da je izuzetno važna suradnja u namjenskoj industriji i izlazak na treća tržišta, u kojoj Srbija donosi znanje, tehnologije i proizvodne kapacitete, a BiH pristup tržištu jer ima ozbiljan utjecaj u jednom dijelu islamskih zemalja.

Važan je i projekt obnove pruge Sarajevo-Tuzla-Zvornik-Loznica-Beograd, koja bi bila osnov za bolje cestovno povezivanje dva glavna grada u budućnosti, rekao je Ivanić. O tome, ali i suradnji u drugim oblastima, poput poljoprivrede i izvoza na rusko tržište, razgovarat će se i 4. studenog u Sarajevu, na zajedničkoj sjednici Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH, kaže Ivanić.

Govoreći o unutarnjoj stabilnosti BiH, Ivanić kaže da su presudni dobri odnosi u regiji. Prema njegovim riječima, postoje tenzije i nedostatak unutarnjeg povjerenja u BiH, ali je najveći problem jačanje vjerskog radikalizma. Tu prije svega misli, kako kaže, na ekstremni način prakticiranja islama, koji je bio stran BiH, kao i jedan broj stranih terorističkih ratnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije