Opet požar

Podmetnutim požarima na grudske vinogradare

31.10.2016.
u 08:45

Mirno poslijepodne odjednom je postalo burno, nakon što je središtem Gruda projurilo vatrogasno vozilo, a do požara je došlo u naselju Pešija, u dijelu ‘Krč’. Gorjeli su šuma i nisko raslinje, a vatra je ubrzo zaprijetilo vinogradima, ali i trafostanici koja se nalazila na tom dijelu. Vatra se zbog vjetra širila jakom brzinom. Na jednom dijelu su izgorjele loze, s obzirom na to da su se nalazile na nepristupačnom terenu i vatra je u svojim počecima bila blizu njih.

- I ranije smo imali problema s vinogradom zbog podmetnutih požara, ali ovo ih je dokrajčilo, a bilo ih je više stotina, govore za Grude.com vlasnici vinograda. Sumnja se da je požar namjerno izazvan.

- Nedjeljom uglavnom nitko ne čisti polje, a i kada se čisti, to se radi kontrolirano, pazi se da ne dođe do nekog požara. Ovo je rađeno stihijski s obzirom na to da nitko nije viđen, pričaju prolaznici koje smo zatekli. Vrijedni grudski vatrogasci potvrđuju da su ove sezone imali više od 50 uspješnih intervencija, a osim u Grudama, gasili su i u Širokom, Ljubuškom i Posušju, na cijelom području ZHŽ-a gdje su bile potrebne intervencije. Zahvaljujući njima, spašeni su ostali vinogradi, ali je i spriječena moguća katastrofa jer je počelo gorjeti uz trafostanicu. Vatra je lokalizirana i situacija se na terenu stabilizirala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije