Imamo recept za sve

Poderane gaće, fritule, languši, piroške, kroštule

13.11.2021.
u 17:06

Prženo tijesto nije nešto što se jede svaki dan, ali fino je i zasitno i nije ga loše prigristi tu i tamo, pogotovo ako su u pitanju veća druženja. Imamo recepte za najpopularnija slatka i slana jela kod nas, koji su jednostavni i fini, ali i zaista jeftini.

Languši:

Languši su tipično jelo međimurskog podneblja u kojem rijetko koja fešta ili manifestacija prođe bez ovog finog prženog dizanog tijesta

Priprema

1. Dignite kvasac
Kvasac i šećer pomiješajte s toplim mlijekom pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.

2. Prosijte brašno
U prosijano brašno dodajte prašak za pecivo, dignuti kvasac i ostale sastojke. Umijesite mekano tijesto, ali da se ne lijepi previše za podlogu, toliko da se može s njim raditi.

3. Ostavite tijesto da se diže
Tijesto stavite u plastičnu zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite pola sata dizati.

4. Ispecite
Tijesto podijelite na komade veličine jabuke i složite u loptice, podlogu nauljite i rastežite svaku lopticu na veličinu tavice u kojoj ste zagrijali ulje. Pecite na vrućem ulju.
Neka tijekom pečenja najprije budu nekoliko minuta poklopljeni, a kad se malo zarumene okrenite ih i pecite još nekoliko minuta.
Pečene languše stavljajte na papirnate ubruse da upiju ulje i servirajte ih još vruće. 

Brze fritule s jogurtom
S praškom za pecivo i jogurtom, ovo su fritule koje su gotove u tren oka i uz to ispadaju okrugle pa su stvarno lijepe za vidjeti.

Priprema

1. Napravite smjesu
U plitki i široki lonac ulijte suncokretovo ulje i stavite da se grije.
Sve sastojke dobro izmiksajte i smjesa je spremna za prženje. Rakija se stavlja kako bi fritule upijale manje ulja.

2. Pržite u dubokom ulju
Ulje je dovoljno zagrijano kad u njega stavite drvenu kuhaču i oko nje se počnu stvarati mjehurići.
Fritule oblikujte pomoću dvije žličice i spuštajte u zagrijano ulje. One će se napuhnuti u savršeno okrugle loptice i okretati tijekom pečenja.
Ako se svaka ne okrene sama, samo je lagano zarotirajte vilicom. Kad dobiju zlatnožutu boju gotove su. Izvadite ih na kuhinjski papir da se ocijede.

Slani uštipci
Brzo su gotovi, a još brže nestanu s tanjura uz slane nareske - pršut, kulen, sir i ukiseljeno povrće uz ovo sjedaju kao naručeni. 

Priprema

1. Napravite smjesu
U plitki i široki lonac ulijte suncokretovo ulje i stavite da se grije.
Sve sastojke dobro izmiksajte i smjesa je spremna za prženje.

2. Pržite u dubokom ulju
Ulje je dovoljno zagrijano kad u njega stavite drvenu kuhaču i oko nje se počnu stvarati mjehurići.
Uštipke oblikujte pomoću dvije žličice i spuštajte u zagrijano ulje. One će se napuhnuti u okrugle loptice i okretati tijekom pečenja.
Ako se svaka ne okrene sama, samo je lagano zarotirajte vilicom. Kad dobiju zlatnožutu boju gotove su. Izvadite ih na kuhinjski papir da se ocijede.Poslužite još vruće uz tvrde sireve, pršut, suhe kobasice i ukiseljeno povrće.

Poderane gaće

Prženo tijesto smiješnog naziva, a super okusa možete poslužiti uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka, no možete ih jesti i u slatkoj varijanti s pekmezom. 

Priprema

1. Aktivirajte kvasac
U manjoj zdjeli pomiješajte suhi kvasac, šećer i 200 ml mlake vode. Dobro pomiješajte sastojke i ostavite 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao. 

2. Umijesite tijesto
U veću zdjelu stavite brašno i sol, a zatim dodajte smjesu s kvascem i ulje. Rukama umijesite tijesto. Tijesto treba biti glatko i elastično. 

3. Ostavite da tijesto naraste
Tijesto oblikujte u kuglu, prebacite u posudu, poklopite i ostavite da se diže otprilike sat vremena.

4. Oblikujte
Dignuto tijesto prebacite na radnu površinu i premijesite. Podijelite tijesto na jednake manje komade. Svaki komad oblikujte rukama u tanki i nepravilni oblik. Po sredini tijesta napravite 2 do 3 reza nožem. Ponovite s ostatkom tijesta, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 15 minuta.

5. Pržite
U većem loncu zagrijte veću količinu ulja. Tijesto pržite u vrelom ulju s obje strane, par minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju. 

6. Poslužite
Gotovo tijesto izvadite na papirnate ručnike kako bi se upio višak masnoće. Servirajte uz dodatke po želji. 

Piroške 
Možete ih puniti raznim varijantama od hrenovki, sir i šunke pa sve do voćnih namaza i pekmeza.

Priprema

1. Pripremite tijesto i oblikujte piroške
Kvasac izmiješajte sa šećerom i toplim mlijekom i pustite desetak minuta da se zapjeni. Dodajte u gltako brašno i od svih sastojaka umijesite glatko tijesto. Pustite oko pola sata da se digne pa razvaljajte na debljinu od 2 cm i izrežite na komade dužine hrenovki, a širine dovoljne da ih možete zatvoriti. Stavite hrenovku na sredinu tijesta i oblikujte piroške. Ako ne možete zalijepiti tijesto, utapkajte malo vode na mjesto koje želite spojiti jer tako će se tijesto lakše zalijepiti.

2. Ispržite piroške
U dubokoj posudi u vrućem ulju pecite piroške oko 5 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Gotove piroške stavite na papirnate ubruse da se ocijedi višak ulja. Poslužite ih s omiljenim umakom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije