rujan u znaku ulične umjetnosti

Počinje jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar

30.08.2021.
u 14:08

Street Arts Festival Mostar je već deset godina samoinicijativno prisutan u kulturnom životu grada Mostara kao svijetla točka likovnog stvaralaštva koja povezuje ljude sa umjetnošću. Ove godine bit će izražen interdisciplinarni i interkulturalni karakter koji je značajan za ovaj festival od njegovih početaka i rezultirao je umrežavanjem tisuća pojedinaca i sudionika iz cijeloga svijeta koji
su zajedno s organizatorima stvarali novu perspektivu doživljaja grada i prostora.

“Već godinu dana planiramo ovaj jubilarni 10. Festival i narednih dana ulice Mostara će postati otvorena pozornica impresivnih umjetničih intervencija i događaja koji će ponovo donijeti umjetnost u naš svakodnevni život.” kazala je Marina Đapić, organizatorica festivala.

Službeni početak festivala je 03.09.2021. kada će umjetnici iz USA, Argentine, Španjolske, Italije, Ekvadora, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine početi da slikaju murale diljem grada, točnije u ulicama: Šantićeva, Kraljice Katarine, Kralja Zvonimira, Kralja Tomislava, Vukovarska, Splitska, Maršala Tita, te lokacijama Staklene banke, Parka Nobelovaca i Španskog trga.

„I ove godine smo sastavili bogat kulturno umjetnički program za sve zainteresirane. Tijekom 10 dana festivala, umjetnici će oslikavati fasade diljem grada, bit će organizirani razgovori sa umjetnicima, glazbeni događaji u sklopu Open City festivala i program za najmlađe.“ rekla je organizatorica festivala, Sabina Maslo.

Festivalske aktivnosti su već počele dolaskom umjetnika Erika Burke iz SAD, koji već drugi put sudjeluje na festivalu i ovih dana slika mural u Šantićevoj ulici. „Mostar je prelijep grad i sviđa mi se što u ovom gradu mogu slobodno da
izrazim svoju umjetnost u odnosu na SAD, gdje su ovakvi festivali strogo kontrolirani i gotovo je nemoguće u ovolikom kapacitetu organizirati oslikavanje murala.“ rekao je Erik.

Otvaranje festivala u petak, 03.09.2021. će biti obilježeno uz 3D mapping prezentaciju na Starom mostu, odnosno video projekcijom na Starom mostu, uz zvučne elemente koji posjetiteljima daju kompletan audio-vizualni doživljaj.

Ovaj umjetnički performans je autorsko djelo umjetnika Irfana Brkića – Hypermosha. Prije preformansa će producentica i DJ Goblen Geisha iz Sarajeva puštati muziku a u nastavku večeri će rezident DJ berlinskog Watergate-a JAMIIE zabavljati sve prisutne.

U ponedjeljak, 06.09.2021. sa početkom u 16h će u Američkom Kutku održati razgovor sa umjetnikom Erikom Burke iz SAD. Za najmlađe posjetitelje festivala će u četvrtak 09.09.2021. sa početkom u 18.30 u Parku Zrinjevac biti cirkuski
performans u izvedbi zagrebačkog Cirk Prozor kolektiva. Od glazbenog programa će pored događaja otvaranja festivala, u petak 10.09.2021. u sklopu Open City festivala će na lokalni DJ puštati muziku na Hamam Stage-u u Starom
gradu, a narednog dana 11.09.2021. će DJ iz regije puštati glazbu u Lazy Bar- u u Blagaju. Zatvaranje festivala će biti obilježeno u ponedjeljak, 13.10.2021. još jednim razgovorom o umjetnosti sa lokalnom umjetnicom Majom Rubinić u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 17h.

Pozivamo sve zainteresirane da prate rad Street Arts Festivala Mostar na društvenim mrežama Instagram i Facebook i zajedno sa organizatorima proslave deset godina rada i uspjeha u donošenju umjetnosti u svakodnevni život svih nas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije