zaštitne mjere

Počinje borba za oporavak, spriječiti pojavu zaraze

11.06.2019.
u 16:00

Higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, kao i veterinarskih stanica ovih dana imaju pune ruke posla; poplave i vlaga dovele su do potrebe za procesima dezinfekcija na svim područjima koja su bila pogođena, a posebice na zapadu i sjeveru zemlje, piše Večernji list BiH.

Prioritet u ovom trenutku su naseljena područja, ali dio aktivnosti svakako je usmjeren i na poljoprivredno zemljište, na kojem su svi procesi obustavljeni dok se ne završi dezinfekcija.

Manji rizici

S terena ipak stižu dobre vijesti; ovogodišnje poplave prouzročile su značajno manji broj stradalih životinja, čime se smanjuju rizici za stanovništvo, no službe će svakako provesti temeljito čišćenje u cilju sprječavanja pojave i širenja mogućih zaraznih bolesti.

Istodobno, provode se i drugi procesi zaštite zdravlja ljudi; ovih dana, kako prenosi Radio Orašje, Zavod za javno zdravstvo Posavske županije obavijestio je kako Federalna civilna zaštita, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo PŽ-a i općinama Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac, uz suglasnost Vlade Posavske županije, vrši provedbu dezinsekcije radi zaštite zdravlja, kako samih građana tako i njihovih gospodarstava. Radi se o tretmanu suzbijanja razmnožavanja i uništenja odraslih formi komaraca, pri čemu je tretiranje zaprašivanja komaraca prvo započelo na području općine Domaljevac-Šamac.

Ravnateljica Zavoda Danica Jozić, dipl. oecc., navela je kako građani, a posebice pčelari, trebaju poduzeti potrebne mjere za zaštitu, zaklanjajući pčele kartonom ili drugim pokrivačima, sredstvima za održavanje društva pčela, uz inzistiranje da se pčelinja društva ne zatvaraju, kako to navode stručnjaci.

Vlaga u tlu

Istodobno, velike količine vlage u tlu, nemogućnost uvođenja strojeva na parcele kao posljedica višetjednih oborina, korov i nedovoljan broj sunčanih dana, samo su neki od čimbenika koji uvjetuju kašnjenje sjetve na brojnim poljoprivrednim parcelama diljem BiH. Poljoprivrednici strahuju kako će prinosi biti mnogo manji, učestale kiše i vlažnost zemljišta i dalje stvaraju probleme za radove na tlu, a ni do početka ovogodišnjih poplava, zbog hladnijeg vremena i velike količine vlage u tlu, usjevi nisu iznikli koliko bi trebali. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?