Što nakon prebrojavanja glasova

Počinje borba za gradonačelnika, Hrvati su uvjereni u pobjedu

22.12.2020.
u 21:30

Okončanjem izbornoga procesa u gradu na Neretvi otvoren je prostor za pregovore i kombinatoriku izbora novoga gradonačelnika koji se, kao što je poznato, bira unutar Gradskog vijeća, pri čemu je jasno kako se zbog određenih statutarnih odredbi u ovom trenutku analizira niz kombinacija kako doći do potrebne većine, piše Večernji list BiH. 

Najveći broj glasova

Hrvatska strana, predvođena HDZ-om BiH, uvjerena je kako će imati dovoljan broj ruku za izbor gradonačelnika u imenu Marija Kordića, čovjeka koji je inače nosio gradsku listu ove stranke i koji je, ukupno gledajući, osvojio najveći broj glasova u Mostaru. Poruke koje dolaze iz HDZ-a BiH pokazuju optimizam i uvjerenje kako će upravo ova stranka, kao ona koja je osvojila najveći broj glasova građana Mostara, uključujući i najveći broj hrvatskih glasova, voditi proces koji će rezultati da Hrvat ostane na čelu grada u kojemu su smještene sve institucije hrvatskog naroda.

U kontekstu novog Vijeća, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare izjavio je da će ta stranka osvojiti 40 posto mandata.

- To je i bio naš cilj. Vjerujem da ćemo s tih 14 ili 15 mandata moći naći partnere s kojima možemo imati i dvotrećinsku većinu, a svakako zaštititi poziciju hrvatskog naroda natpolovičnom većinom u Gradskom vijeću. Želimo Mostar transformirati u moderan europski grad i vjerujem da u Mostaru ima dovoljan broj partnera koji na sličan način razmišljaju o budućnosti grada - kazao je Čović.

Statut je predvidio proceduru izbora prvog čovjeka grada koja podrazumijeva tri izborna kruga unutar Gradskog vijeća. A proces će početi nakon što se konstituira novo Gradsko vijeće te se već na prvoj sjednici ovoga tijela počinje s izborom.

Pritom svaki gradski vijećnik ima pravo nominirati kandidate iz reda izabranih vijećnika. Prije izbora nominirani kandidati moraju izjaviti u pisanoj formi da prihvaćaju kandidaturu.

Status je precizirao kako je za izbor gradonačelnika u prvom krugu potrebna dvotrećinska većina glasova izabranih gradskih vijećnika, odnosno 23 vijećnika. Ako nijedan od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova u prvom krugu, vrši se drugi krug izbora između dvaju kandidata koji su dobili najveći broj glasova u prvom krugu.

Ako je uslijed neriješenog ishoda izbora među kandidatima u prvom krugu nemoguće ustanoviti koja su dva kandidata dobila najveći broj glasova, organizirat će se poseban krug za ove kandidate kako bi se izvršio odabir kandidata ili kandidatâ koji će se kvalificirati za drugi krug. Ako nijedan od preostalih dvaju kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, dolazi do trećeg kruga izbora. U trećem krugu obična većina glasova izabranih gradskih vijećnika potrebna je za izbor gradonačelnika od dvaju preostalih kandidata.

Treći krug

Obična većina bi, prema tumačenjima, značila 18 vijećnika. Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od tih dvaju kandidata bit će izabran za gradonačelnika. Odmah nakon izbora izabrani kandidat daje izjavu o tome prihvaća li izbor.

Ako izabrani kandidat odbije izbor, izbori će se ponoviti prema postupku propisanom u ovom članku. Analiza navedenih odredbi Statuta Grada Mostara jasno otkriva kako će oko izbora gradonačelnika biti potrebne određene političke konzultacije kako bi se došlo do 18 vijećničkih pozicija. Dodatnu složenost unose i odredbe prema kojima ni jedan od naroda ne može imati više od 15 vijećnika. Drugim riječima, otvara se mogućnost kako će se potpora za natpolovičnu većinu u trećem krugu tražiti kod predstavnika srpskog naroda. Kada je riječ o rezultatima izbora, o njima će ovisiti i tematika promjene Statuta grada za koju je potrebna dvotrećinska potpora u Gradskom vijeću.•

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
21:59 22.12.2020.

Ko god bude gradonacelnik, oni sto su za zatvora ce u zatvor, ali institucija Hrvatski zatvor kako ne postoji, ici ce u onaj sto je skoro zavrsen u juznom dijelu grada tj. Zajednicki zatvor.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije