MONS. HENRYK HOSER

Početak priznanja Međugorja? 'Kao papin izaslanik želim vas ohrabriti da širite mir cijelim svijetom'

medjugorje
Foto: Darko Pavičić
1/2
01.04.2017.
u 21:01

Mons. Henryk Hoser je rekao da hodočasnike u Međugorje želi ohrabriti da šire mir i obraćenja cijelim svijetom

Posebni papin izaslanik za Međugorje mons. Henryk Hoser služio je misu u međugorskoj crkvi sv. Jakova na hrvatskom jeziku i praktički otvorio vrata priznanju međugorskog fenomena i štovanja Kraljice mira, kako se naziva Gospa u Međugorju, rekavši da hodočasnike u Međugorje želi ohrabriti da šire mir i obraćenja cijelim svijetom.

- Draga braćo i sestre, živio sam 21 godinu u Ruandi i 1982. tamo se ukazala Blažena Djevica Marija. I predvidjela je genocid u Ruandi desetak godina poslije. No nitko nije razumio tu poruku u to vrijeme. Genocid je u tri mjeseca uništio milijun ljudi. Ukazanja Djevice Marije tamo su već bila priznata. Ona se predstavila kao Majka Vječne Riječi. Isto u perspektivi toga nedostatka mira. I to štovanje koje je tako intenzivno ovdje krajnje je važno za cijeli svijet – rekao je u svojoj propovijedi mons. Hoser, koju je izrekao na francuskom, dok je cijelu misu služio na hrvatskom jeziku.

Mir je ugrožen u cijelom svijetu

- Destruktivne snage danas su neizmjerne. Dolazi do sukoba u obiteljima, društvima i zemljama, pa nam treba nebeska intervencija. A nazočnost Blažene Djevice Marije jedna je od tih intervencija. To je Božja inicijativa! Zato vas želim ohrabriti u svojstvu posebnog papinskog izaslanika (pljesak) da širite cijelim svijetom mir, obraćenja srca! Najveće čudo Međugorja su ispovijedi. Sakrament praštanja i milosrđa. To je sakrament uskrsnuća. Danas je 50-ak svećenika ovdje ispovijedalo u službi naroda. Mnoge sam godine proveo u zapadnim zemljama, Belgiji, Francuskoj... gdje je ispovijed nestala i osobna ispovijed više ne postoji. Osim tu i tamo. Svijet se suši, srca se zatvaraju, konflikti se množe. Budimo apostoli radosne vijesti, obraćenja i mira u svijetu! Ovdje sam čuo riječi da su nevjernici oni koji nisu osjetili Božju ljubav. Onaj tko je dotaknuo Božju ljubav i milosrđe tome se ne može oduprijeti. Mi ćemo sudjelovati s onima koji spašavaju živote. Mi smo svjedoci onih koji spašavaju svijet – rekao je mons. Hoser, objasnivši prije toga kako je, u perspektivi života, svakoga od nas „Marija je tu, ona nas prati i slijedi, ona sudjeluje u našim patnjama i bolima, koje živimo u Božjoj perspektivi“.

- Ona traži i pomaže nam da se spasimo. Pomaže nam dovesti nas do obraćenja. I mi moramo osjetiti tu njezinu duhovnu nazočnost. Mi je zovemo, napose ovdje, Kraljica mira. U litanijama Blažene Djevice Marije imamo zaziva kad je zovemo kraljicom i zaziv Kraljica mira skoro je na samome kraju. Marija je kraljica i kada molimo Slavna otajstva krunice onda meditiramo nad njezinim uznesenjem na nebo i krunjenjem kraljicom neba i zemlje. Ona sudjeluje u kraljevanju njezina sina. Onoga koji je bio stvoritelj neba i zemlje. Njegovo je kraljevstvo univerzalno. I nju je dopušteno častiti. Mi joj zahvaljujemo zbog njezine stalne prisutnosti kod svakoga od nas. Kraljica mira unosi mir u naše srce i po tome postajemo mirni ljudi, mirni u našoj obitelji, društvu i zemlji. Mir je ugrožen u cijelom svijetu. Sveti otac Franjo kaže da je treći svjetski rat u dijelovima već tu. Najgori od svih ratova su građanski ratovi, koji se vode među ljudima iste zemlje – rekao je mons. Hoser, dodavši da su mu međugorski fratri rekli da u Međugorje dolazi hodočasnici iz 80-akzemalja svijeta.

- To je kao kada je Krist slao svoje apostole. Vi ste svjedoci Kristove ljubavi i ljubavi njegove majke i ljubavi Crkve. I neka vas Bog potvrdi i učvrsti! – poručio je na kraju svoje propovijedi mons. Hoser i dobio oduševljeni pljesak nekoliko tisuća hodočasnika, koji nisu stali u crkvu sv. Jakova.

Mons. Hoser održat će konferenciju za novinare u srijedu u 16 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?