sastanak predstavnika institucija kulture

Početak konstruktivnog dijaloga instituacija kulture od značaja za FBiH i BiH

04.10.2023.
u 20:09

Otvorena pitanja institucija kulture su po prvi put na jednom mjestu otvorena, no da bi se mogla početi rješavati nužno je, prema riječima ministrice Vlaisavljević, podatke o aktualnom stanju, financijskom poslovanju, kao i svim ostalim relevantnim informacijama, učiniti dostupnima

Federalno ministarstvo kulture i športa organiziralo je u utorak sastanak predstavnika institucija kulture od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je danas iz ovog ministarstva.

Sastanku, prvom ove vrste u Ministarstvu, nazočili su: Strajo Krsmanović, ravnatelj Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Ismet Ovčina, ravnatelj Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, Sakib Pleh, ravnatelj Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini, Devleta Filipović, v.d. ravnateljice Kinoteke Bosne i Hercegovine, Šejla Šehabović, ravnateljica JU Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Elma Hodžić, djelatnica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Mirsad Sijarić, ravnatelj Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Emir Spahić, ravnatelj Narodnog pozorišta u Mostaru, Ivan Vukoja, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Gordana Hrenovica, pomoćnica ravnatelja Narodnog pozorišta u Sarajevu, Elvir Škiljo, zamjenik ravnatelja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Mirza Ćatibušić, ravnatelj Bosanskog narodnog pozorišta Tuzla, Ivo Čolak, prorektor Sveučilišta u Mostaru ispred Galerije SUM-a, Dražena Džeko, ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno, Snježana Zovko, ravnateljica Simfonijskog orkestra Mostar i Vedran Tuce, ravnatelj Sarajevske filharmonije.

U ime domaćina sastanku su, pored ministrice Vlaisavljević, nazočili: Anita Vlašić, predstojnica Ureda ministrice, Damir Bunoza, savjetnik ministrice za organizaciju i strateško planiranje u oblasti kulture, i Mirela Miličević-Šečić ispred Sektora za kulturno-povijesno nasljeđe i kulturu Federalnog ministarstva kulture i športa.

Sudionici sastanka iskoristili su ovu prigodu za razgovor o problemima neriješenog statusa i financiranja, te drugim otvorenim pitanjima, kao i za razmjenu mišljenja, ideja i prijedloga njihovog rješavanja.

Svi su izrazili zadovoljstvo i optimizam što su se predstavnici svih institucija kulture od značaja okupili oko zajedničkog stola za razgovor, posebice s obzirom na činjenicu da sve institucije kulture imaju specifične probleme, pa se na zajedničkim sastancima razvija senzibilitet prema drugima i njihovima problemima.

Otvorena pitanja institucija kulture su po prvi put na jednom mjestu otvorena, no da bi se mogla početi rješavati nužno je, prema riječima ministrice Vlaisavljević, podatke o aktualnom stanju, financijskom poslovanju, kao i svim ostalim relevantnim informacijama, učiniti dostupnima kako Ministarstvu tako i javnosti zbog poštovanja načela transparentnosti. Naglašeno je da je dijalog pravi put ka rješenju ovog problema, tako i prethodno navedenih.   

Na kraju sastanka predstavnici institucija kulture zahvalili su federalnoj ministrici kulture i športa na iniciranju po prvi put organiziranog sastanka ovog tipa, te je zaključeno da je ovo tek početak konstruktivnog dijaloga i da će se ovakvi sastanci održavati redovito. Prijedlog je da se sljedeći sastanak održi u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno.  
 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije