Sastanak Čovića i Radončića

Čović: Koalicija SDA-HDZ-SBB je zavidno stabilna

covic i radoncic
24.02.2016.
u 18:53

Na pitanje novinara je li koalicija SDA-HDZ-SBB stabilna, odgovorio je kako je uvjeren da je koalicija zavidno stabilna

U Sarajevu je održan sastanak Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, i Dragana Čovića, predsjedavatelja  Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a.

- Ovo je realizacija sastanka koji je Čović najavio prije nekoliko dana u medijima, kazao je Omer Čevra, glasnogovornik SBB-a, javio je Avaz.

"Nakon dužeg vremena imao sam priliku razgovarati s Fahrudinom Radončićem, prijateljem Fahrom kako ja to volim reći. Prije svega sam ga privatno želio vidjeti i ohrabriti. Želio sam ga upoznati i o radu unutar tri stranke na vlasti i oko europskog puta BiH", kazao je Čović. 

Na pitanje novinara je li koalicija SDA-HDZ-SBB stabilna, odgovorio je kako je uvjeren da je koalicija zavidno stabilna, javlja Klix.  

"To znači da smo u stanju pratiti dinamiku euroatlanskog i reformskog puta. Predali smo zahtjev za članstvo u EU i sad trebamo intenzivno raditi na stabilizaciji ekonomije i socijalne politike", kazao je predsjedavatelj Predsjedništva BiH. 

Čović nije želio komentirati pitanje o eventualnim problemima zbog nedozvoljene komunikacije između Izetbegovića i Radončića. 

"To trebaju tumačiti institucije čiji je to posao. Komunikacija je jasno uspostavljena na razinama vlasti. Ja ne moram znati što HDZ radi u svim županijama. Mislim da tako funkcionira i SDA i SBB", objasnio je. 

Dodao je kako je razgovarao danas i s Bakirom Izetbegovićem, te da večeras idu na večeru s albanskim predsjednikom što će opet iskoristiti za razgovor. 

"Već sam s Izetbegovićem razgovarao i postigli smo jasne planove i bojim se da nas unutarnja entropija drži na nezavisnom položaju. Otvara se mnogo kriza, otvara se stalno pitanje djelovanja izvršne i zakonodavne vlasti, oko mehanizma koordinacije. Moja želja je da nađemo način i da krenemo naprijed. Tražili smo od prijatelja iz EU da do kraja godine dobijemo sve što smo tražili od Europske unije. Naglasak trebamo staviti na domaće probleme i izborno zakonodavstvo. Danas sam želio raščistiti jesmo li spremni imati rješenja koja bi parlamentarno povjerenstvo moglo staviti u parlamentarnu proceduru kada je u pitanju Sejdić-Finci i pitanje Grada Mostara. Bez dogovora partnera je to nezamislivo riješiti i ja sam optimističan", kazao je Čović. 

Na kraju je kazao da će razgovarati s Miloradom Dodikom ovih dana, te da su ustavne nadležnosti jako jasne, a vezano za mehanizam koordinacije. 

"Nećemo se previše baviti mehanizmom koordinacije nego ćemo sagledati primjedbe iz Republike Srpske. Moramo se međusobno uvažavati i vidjeti kakve izmjene i dopune možemo uraditi", zaključio je Čović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?