I adventske kućice su na svojim "pozicijama"

Počeo advent i blagdanska euforija, gradovi okićeni, kupuju se darovi...

advent
29.11.2021.
u 20:38

Plamen prve svijeće na adventskom vijencu, koja simbolizira nadu i iščekivanje, od jučer krasi brojne domove, ali i gradove. Ulaskom u vrijeme došašća počela je molitva na misama zornicama, a crkve su već prvoga jutra bile popunjene do posljednjeg mjesta, što je označilo početak blagdanske euforije.

Već se pomalo prave i popisi za blagdansku kupnju, prelistavaju se recepti za najukusnije božićne delicije, osmišljavaju darovi kojima se, jasno je, najvše raduju najmlađi, pripremaju se i kupuju lampice, božićna drvca, ukrasi… kako bi blagdanski duh bljesnuo sjajem od prije tri godine, piše Večernji list BiH. 

Plan i prilagodba

Budući da je prosinac, kažu sugovornici, "skup", vrlo je važno planirati i prilagoditi kućni proračun. No, to su, kažu, slatki problemi jer će nakon dvije godine ponovno svi zajedno sjesti za blagdansku trpezu. - Sama pomisao na Badnju večer i Božić ove godine budi posebnu emociju jer će cijela obitelj konačno biti okupljenja u molitvi i slavlju. Iako smo mislili da je prošla godina bila najgora ikada jer prvi put nismo bili zajedno, nije tako crna, donijela nam je novog člana u obitelj, a ovogodišnji blagdani prava su prilika da sve to proslavimo.

Djeca i unučad već planiraju dolazak u domovinu i svi se jednako radujemo jer ćemo biti zajedno u istoj prostoriji, a ne povezani videolinkom kao lani. Mi smo tradicionalna obitelj koja sve blagdane zajedno slavi, zbog čega ovaj Božić posebno iščekujemo, a odlasci na mise zornice pomažu nam Božić dočekati što čišće duše - objašnjava nam sugovornik. Kada je pak riječ o pripremi, supruga i ja smo već počeli birati darove za djecu i unuke, neke smo već i kupili. Već neko vrijeme prelistavaju se i stare bilježnice u potrazi za receptima kako bi se pripremilo za svakoga ponešto - kaže nam. Nakon jednogodišnje stanke, i adventske kućice već su na svojim "pozicijama" u gradovima diljem Bosne i Hercegovine, a raznolike manifestacije privući će pozornost svih generacija, od najmlađih do najstarijih.

Budući da je dio predblagdanskog vremena rezerviran i za trošenje novca, provjerili smo kakvo je stanje u centrima, što se najviše kupuje... - Sitacija je znatno drugačija nego ranijih godina jer je većina ljudi, s razlogom, još uvijek u strahu od koronavirusa. No, ni taj strah značajno ne utječe na potrošnju jer smo prije nekoliko dana, točnije na Crni petak, imali veće popuste, što je privuklo kupce. Božić je obiteljski blagdan i ljudi će zbog toga rado potrošiti više novca nego inače na hranu, na darove i sve drugo povezano s blagdanskim družnjem. Troši se od 150 do 500 maraka, neki čak i više na hranu, piće darove - priča nam prodavačica u jednom trgovačkom centru. Igračke su, kažu nam prodavači, rezervirane za djecu pa se na listama najtraženijih proizvoda nalaze likovi superjunaka koji samostalno hodaju, lutke koje plaču, auti i motori na daljinski upravljač, koturaljke, romobili, bicikli... U ponudu su već uvršteni i posebni blagdanski programi koji se odnose na drvca, jaslice, ukrase, nakit i sve ostale detalje koji će upotpuniti blagdansku čaroliju.

Koliko što stoji?

Kada je pak riječ o cijenama, drvce s češerima visoko 180 centrimetara moguće je kupiti po cijeni od 50-ak maraka. Zvijezde, ukrasi za drvce, po kutiji, u kojoj su tri komada, stoje oko tri marke, isto toliko i srca. Dva anđela koja se mogu koristiti kao ukras na drvcu ili nekom drugom predmetu moguće je kupiti po cijeni od oko dvije marke. Plišane dekoracije i figurice stoje od 10 do 20 maraka.

Bogate su ponude i lampica, pa se tako stotinjak sitnih lampica može kupiti po cijeni od tri marke, dok je za 10 metara LED kabela potrebno izdvojiti oko 50 maraka. Zavjese koje su napravljene od sitnih LED lampice i ove godine stoje 35 maraka, svjetleći Djed Božićnjak 15-ak KM... •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?