na gradilištu stotinjak radnika

Počelo spajanje dva stupa novog mosta kod Gradiške

ATV
13.09.2020.
u 17:19

Lijepo vrijeme i nizak vodostaj Save omogućili su brzo napredovanje građevinskih i betonskih radova, tako da su dva stupa na desnoj strani Save završeni i počela je montaža čelične konstrukcije.

Izgled budućeg mosta preko Save kod Bosanske Gradiške iz dana u dan poprima nove konture. Na samom gradilištu je kao u mravinjaku, stotinjak radnika je na terenu, ali svatko zna svoj dio posla. Dva stupa jasno se vide na desnoj obali Save.

Radovi na gradilištu novog mosta preko rijeke Save kod Gradiške su uvelike napredovali. U prilog tome ide i činjenica da je jedan od stupova uveliko iznad površine rijeke Save, ali i terena, javlja ATV.

Radnici Đuro Đaković Montaže i Zagreb Montaže montiraju čeličnu konstrukciju budućeg mosta.

Tvrtke koje čine konzorcijsu nabavile kompletnu količinu od pet tisuća tona čelika potrebnog za konstrukciju mosta. Lijepo vrijeme i nizak vodostaj Save omogućili su brzo napredovanje građevinskih i betonskih radova, tako da su dva stupa na desnoj strani Save završeni i počela je montaža čelične konstrukcije.

"Ovo je stup S3 na strani BiH, kao što vidite na samom vrhu stupa je počela montaža te čelične konstrukcije, varioci rade svoj posao, tako da očekujemo do kraja ovog i početkom idućeg tjedna nastavak montaže konstrukcije i narednih godinu dana, najvažnija stvar je montaža te čelične konstrukcije", izjavio je Davor Vučković.

Na hrvatskoj strani u tijeku su pripreme podložnog betona za stup u koritu rijeke Save, a za nekoliko tjedana krenut će montiranje armature, izlijevanje temelja i za dva mjeseca završetak stupa i s hrvatske strane. 

U Upravi JP Autopuvi RS, kažu kako je rok za završetak izgradnje početak 2022. godine. Kažu kako imaju uvjerenje izvođača da će most biti završen i prije roka. Bilo je blagih kašnjenja zbog korone, kaže Dušan Topić, direktor Autoputeva, ali ima dovoljno vremena da se dinamika ubrza i uskladi.

"Korona nije izravno utjecala, ugrožavala gradilište, ali je neizravno bio otežan prijevoz robe. Ovdje imamo robu, pa i ljude koji svakodnevno prelaze granicu s Hrvatskom, tako da je to sigurno bilo otežavajuće", rekao je Topić. 

Konzorcij tvrtki "Integral inženjering" Laktaši, "Đuro Đaković montaža" i "Zagreb montaža" povjerena je izgradnja mosta na Savi kod Gradiške.

Hrvatske ceste produžile su do kraja rujna rok za izbora izvođača radova na dionici brze ceste Okučani-granica s BiH. Ukupna dužina brze ceste Okučani-granica s BiH je devet kilometara. Buduća brza cesta imat će četiri trake, a nastavlja se na izlaz s autoceste Zagreb-Lipovac kod Okučana. 

Investicija uključuje gradnju mosta preko kanala Strug, gradnju novog graničnog prelaza s BiH te petlje Nova Varoš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?