Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Počelo cijepljenje starijih od 75 godina u Sarajevskoj županiji

21. travnja 2021. u 10:19 0 komentara 62 prikaza

Cijepljenje stanovnika Sarajevske županije starih 75 i više godina počelo je danas u olimpijskoj dvorani Zetra.

To je prvi dan treće masovne faze cijepljenja, izjavio je novinarima član županijskog kriznog stožera Arman Šarkić najavivši ovim ulazak u treću fazu uprkos malom broju raspoloživih doza.

Daljnje ponašanje na terenu, dodao je, ovisit će od pristizanja cjepiva u Federaciju BiH, odnosno SŽ.

- Vrlo smo fleksibilni po tom pitanju; poduzeli smo sve taktičke operativne korake. Danas nam je prvi dan, vrlo nam je bitan kako bismo dodatno vidjeli da je informatički sustav u sinergiji s operativnim koracima iako smo dan prije imali probu. Međutim, s obzirom na to da je prvi dan, moramo biti dosta oprezni kako ne bi došlo ni do jedne greške. Iz tog razloga smo napravili maksimalno kontroliran ulazak u dvoranu Zetra, a ranije smo najavili da će biti popraćen elektronskom uputnicom od liječnika obiteljske medicine – Šarkićeve su riječi.

Budući da je prvi dan za cijepljenje osiguranika starijih od 75 godina, koji su označeni kao najrizičnija grupa, Šarkić prenosi apel nadležnih da se oni i dalje prijavljuju za cijepljenje.

To mogu učiniti, pojasnio je, putem jedinstvene baze podataka, aplikacije na web-stranici Doma zdravlja SŽ i Zavoda zdravstvenog osiguranja.

- Preferiramo taj način zbog jedinstvene baze podataka, ali zbog specifičnosti ove populacije koja možda nema dovoljnu razinu informatičke pismenosti, otvorili smo i druga dva kanala komunikacije - suradnju s lokalnom samoupravom, odnosno mjesnim zajednicama i općinama u smislu kreiranja spiskova, kao i drugi vrlo bitan način -  spisak revidiran od Zavoda zdravstvenog osiguranja koji će se dostavljati u svih devet domova zdravlja u SŽ, pa će na osnovu tog spiska, pacijante koji nisu bili u stanju sami se prijaviti informatičkim putem, stručno osoblje pozivati telefonom te uraditi informatički dio posla umjesto njih - rekao je.

Šarkić posebno ističe da se itekako vodi računa o nepokretnim odnosno pacijentima vezanim za kuću iz ove dobne skupine. Prema procjeni, njih ima od 2.000 do 3.000.

Za njih je omogućeno cijepljenje u kućnim uvjetima, i to Sinovac cjepivom budući da je mnogo lakše za distribuciju i skladištenje.

- Hitni medicinski timovi iz ambulanti obiteljske medicine će, po ostvarivanju kontakta, ići na kućne adrese i veći dio ove populacije imunizirati u kućnim uvjetima pošto nam to dozvoljavaju tehnički uvjeti – rekao je Šarkić.

U najavi je pristizanje dodatnih doza cjepiva, podsjetio je, pa će daljnji postupci na terenu ovisiti od toga.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.