Završena 35. Sjednica vlade Federacije BiH

Utvrđen konačni prijedlog Proračuna FBiH i zakona o njegovom izvršavanju

vlada FBiH
23.12.2015.
u 11:26

Vlada FBiH danas je, na sjednici u Mostaru, utvrdila konačne prijedloge Proračuna FBiH za 2016. godinu i Zakona o njegovom izvršavanju u istim tekstovima, kao što ih je jučer usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Vlada FBiH je ovlastila premijera FBiH da oba dokumenta uputi predsjedavajućoj Doma naroda i zatraži održavanje vanredne sjednice ovog doma do kraja ove godine i razmatranje prijedloga Proračuna FBiH za 2016. godinu i Zakona o njegovom izvršavanju po hitnom postupku.

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O POREZU NA DOBIT

Svrha Zakona o porezu na dobit, kojeg je u formi Prijedloga danas utvrdila Vlada Federacije BiH, jeste osiguravanje javnih prihoda za Federalni i proračune županija. Ovo je jedan od reformskih zakona fiskalnog sustava FBiH i kompatibilan je sa ostalim propisima. Također, Zakon je urađen uz suradnju i preporuke Međunarodnog monetarnog fonda.
Pitanja koja regulira ovaj zakon jesu određivanje metodologije obračuna poreza i definiranje obveznika ovog poreznog oblika. Zakon proširuje poreznu bazu na dva načina: većim obuhvatom poreznih obveznika i većim obuhvatom oporezivih prihoda. Proširenje porezne osnovice i broja poreznih obveznika je potrebno da bi bila podržana borba protiv porezne evazije, kao i unaprjeđenje rasta.
Kod definiranja poreznog obveznika primijenjeno je načelo rezidentnosti ili neograničene porezne obveze, što podrazumijeva oporezivanja cjelokupne ostvarene dobiti bez obzira odakle potječe, u kombinaciji s načelom teritorijalnosti, ili načelom ograničene porezne obveze koje podrazumijeva oporezivanja prihoda ostvarenih na domaćem teritoriju (poreznu osnovicu čini prihod ostvaren u FBiH). 
Porez na dobit plaća se po stopi od deset posto na poreznu osnovicu utvrđenu u poreznoj bilanci. Porezu na dobit ne podliježu Centralna banka BiH, tijela državne, federalne i kantonalne uprave i lokalne samouprave, te federalne, kantonalne i lokalne ustanove, zavodi, vjerske zajednice, političke stranke, sindikati, komore, udruge, dobrovoljna vatrogasna društva, turističke zajednice, sportska društva i savezi, fondacije, zaklade, ustanove, humanitarne organizacije, pravne osobe kojima je posebnim propisima povjereno vršenje upravnih poslova iz nadležnosti organa uprave. 
Prijedlog zakona predviđa i porezne poticaje po osnovi investiranja. Tako se obvezniku koji investira iz vlastitih sredstava u proizvodnu opremu u vrijednosti većoj od 50 posto ostvarene dobiti tekućeg poreznog razdoblja, umanjuje obveza obračunatog poreza na dobit za 30 posto iznosa u godini investiranja. Obvezniku koji u pet uzastopnih godina investira iz vlastitih sredstava ukupno 20 milijuna KM, s tim da u prvoj godini investira četiri milijuna KM, ovo umanjenje u godinama investiranja iznosi 50 posto iznosa.

NACRT ZAKONA O PREMJERU I REGISTRACIJI NEKRETNINA

Danas utvrđenim Nacrtom zakona o premjeru i registraciji nekretnina regulirani su upravni i stručni poslovi koji se odnose na premjer FBiH, registraciju nekretnina, osnovne geodetske radove, topografsko-kartografsku djelatnost, registar prostornih jedinica, procjenu vrijednosti nekretnina, katastar vodova, adresni registar, infrastrukturu prostornih podataka Federacije i geodetski radovi u inženjersko-tehničkim oblastima. Razlog za njegovo donošenje je u potrebi reforme sektora stvarnih prava, koja je neophodna zbog tranzicije vlasništva i uvjet je za reguliranje stvarno-pravnih odnosa u okolnostima tržišne ekonomije, te je kao takva odavno trebala biti završena.
Predloženim zakonom katastar i zemljišna knjiga povjeravaju se na vođenje jednom organu, vode se u jedinstvenoj bazi podataka i zadržavaju sve dosadašnje osnovne odrednice kad su u pitanju sadržaj i procedure vođenja. Ovakvo rješenje predstavlja dobru osnovu za tranziciju u novu organizacionu shemu.
Nacrtom zakona su uređeni i područje katastra vodova, i prvi put u Federaciji, područja kartografsko-topografske djelatnosti, registra prostornih jedinica i adresnog registra, procjene vrijednosti nekretnina, te posebno važno područje infrastrukture prostornih podataka, koje je usklađeno s INSPIRE direktivom Europske komisije.

UTVRĐEN NACRT ZAKONA O KEMIKALIJAMA

Federalna vlada utvrdila je Nacrt zakona o kemikalijama kojim se uređuju klasifikacija, pakovanje i obilježavanje opasnih kemikalija, razmjena podataka o kemikalijama kroz sigurnosno-tehnički list, integralni inventar kemikalija proizvedenih i uvezenih, dobra laboratorijska praksa, ograničenja i zabrane supstanci koje izazivaju zabrinutost, uvjeti za uvoz i izvoz kemikalija za koje je propisan postupak prethodne suglasnosti, donošenje odobrenja za proizvodnju, stavljanje na tržište i korištenje opasnih kemikalija, sistematsko praćenje kemikalija, stavljanje na tržište deterdženata, nadzor i druga pitanja od značaja za sigurno upravljanje kemikalijama. 
Ovaj zakon zasniva se na načelu da proizvođači, uvoznici ili krajnji korisnici treba da osiguraju da proizvode, prodaju na tržište ili koriste supstance koje nemaju štetno dejstvo na ljudsko zdravlje ili životnu sredinu, a njegove odredbe zasnovane su na načelu predostrožnosti.
Među razlozima za donošenje ovog zakona je navedeno da je Europska unija u području sigurnog upravljanja kemikalijama kao ciljeve utvrdila zaštitu ljudskog zdravlja i životne sredine od štetnih utjecaja kemikalija, a kao primarni cilj, usklađivanje propisa država članica u oblasti kemikalija da bi bilo uspostavljeno jedinstveno tržište i održiv razvoj koji bi podržao usklađeni razvoj država članica EU.

O INICIJATIVI ZA SMANJENJE STOPE OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Vlada FBiH nije prihvatila Inicijativu Skupštine Srednjobosanske županije u vezi sa smanjenjem stope doprinosa za Federalni fond solidarnosti. U obrazloženju za odbijanje inicijative navodi se da je stopa doprinosa obaveznog zdravstvenog osiguranja 2013. godine povećana za 1,2 posto, (sa 9 na 10,2 posto) i u primjeni je od početka 2014. godine. 
Svrha ovog povećanja jeste osiguranje dodatnih financijskih sredstava na ime liječenja osiguranih osoba u inozemstvu, čime je osiguran jedan od veoma važnih uvjeta za donošenje Pravilnika o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih osoba na liječenje u inozemstvo na teret sredstava Federalnog fonda solidarnosti. Pravilnikom je utvrđeno deset oboljenja, stanja ili povreda zbog kojih se osigurane osobe mogu uputiti na liječenje u inozemne zdravstvene ustanove, i radi se o oboljenjima koja se ne mogu liječiti u zdravstvenim ustanovama na teritoriju FBiH.

IZJAŠNJENJA NA INICIJATIVE

Vlada FBiH danas je razmatrala inicijativu Skupštine Bosansko-podrinjske županije Goražde za donošenje Zakona o šumama FBiH. Podsjećajući da je na 10. sjednici osnovala radnu grupu koja će pružiti stručnu pomoć Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u pripremi teksta Nacrta zakona o šumama, Vlada ističe da je ovo ministarstvo zaduženo da, uz stručnu pomoć ove grupe i u suradnji s nadležnim kantonalnim ministarstvima, Savezom općina i gradova FBiH, šumsko-privrednim društvima, naučnim i drugim nadležnim institucijama, što hitnije pripremi tekst zakona. U toku su aktivnosti i na usuglašavanju stavova interesnih strana

UREDBA O USLOVIMA ISPUŠTANJA OTPADNIH VODA U OKOLIŠ I SISTEME JAVNE KANALIZACIJE

Uredbom koju je danas donijela Vlada FBiH utvrđeni su uvjeti prikupljanja, prečišćavanja i ispuštanja urbanih otpadnih voda, uvjeti prečišćavanja i ispuštanja tehnoloških otpadnih voda u okoliš ili kanalizacije sisteme i granične vrijednosti emisija otpadnih voda kod njihovog ispuštanja u okoliš ili sisteme javne kanalizacije. 
U obrazloženju za donošenje ove uredbe navodi se da je u ranijoj uredbi, koja je u primjeni od 2012. godine, uočeno niz nedostataka koji otežavaju njenu procesnu primjenu. Nakon analize utvrđeno je da je neophodno izmijeniti veći dio njenih odredbi, pa je predložena nova uredba.

PROMETNICA BUTILA – BRIJEŠĆE RAZVRSTANA U BRZU CESTU

Vlada Federacije BiH donijela je danas Odluku o razvrstavanju javne ceste Butila-Briješće, spoj sa ulicom Safeta Zajke u Sarajevu, kao brze ceste BC 1.
Za realizaciju ove odluke zaduženi su JP Autoceste Federacije BiH i Ministarstvo saobraćaja kantona Sarajevo — Direkcija za puteve.

SAGLASNOST ZA PRODAJU „SIDEX EXPORT IMPORTA“ U FRANKFURTU

Federalna vlada dala je suglasnost na Odluku Nadzornog odbora privrednog društva „ŠIPAD Export Import“ d.d. Sarajevo o prodaji vlasničkog udjela firme kćerke „SIDEX Export Import“ GmbH Frankfurt u postupku male privatizacije. Za provođenje ove odluke zaduženi su Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH i privredno društvo „ŠIPAD Export Import“ d.d. Sarajevo. U razlozima za donošenje ove odluke je navedeno da duže vrijeme firma iz Frankfurta ne ostvaruje rezultate koji bi mogli pokrivati troškove poslovanja kao i ostvarivati profit od kojeg bi „ŠIPAD Export Import" kao osnivač imao neku financijsku korist. Iz godine u godinu se smanjuje osnivački kapital pokrivanjem gubitka. Financijsko stanje u poduzeću „ŠIPAD Export Import“ d.d. Sarajevo je izuzetno loše.

INFORMACIJA O SPORNIM PITANJIMA IZMEĐU ENERGOPETROLA I INE/MOL

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju radne grupe za analizu spornih pitanja međuvlasničkih odnosa i otvorenih pitanja u vezi sa izvršenjem ugovornih obaveza ugovornih strana iz Ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola d.d. Sarajevo i donijela više zaključaka. Radna grupa je zadužena da pregovaračkom timu Konzorcija INA/MOL predoči nalaze iz ovog izvještaja i zatraži povlačenje tužbe pred Arbitražnm sudom. Ukoliko ne dođe do povlačenja ove tužbe, Vlada Federacije BiH je suglasna sa otpočinjanjem arbitražnog postupka sa konzorcijem INA/MOL i s tim u vezi ova radna grupa je zadužena da advokatskoj kući Wenger&Vielli dostavi svu dodatnu dokumentaciju koju je prikupila za pripremu adekvatne obrane i otpočinjanje arbitražnog postupka.

USVOJEN IZVJEŠTAJ O UTROŠKU SREDSTAVA ZA POMOĆ PODRUČJIMA POGOĐENIM PRIRODNIM NESREĆAMA ZA 2014. GODINU

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila Izvještaj Federalne uprave civilne zaštite i Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH o utrošku sredstava za pomoć područjima pogođenim prirodnim nesrećama - poplavama i klizištima, iz sredstava Proračuna FBiH za 2014. godinu. Federalna vlada je iz Proračuna za 2014. godinu odobrila 8.653.094,04 KM, te zadužila ovu upravu i Federalni fond da, na osnovu izvještaja općina i županije, izvrše neposredan uvid na terenu u vezi s utroškom sredstava.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Vlada FBiH prihvatila je Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o postupanju Općinskog suda Travnik u stečajnom predmetu nad privrednim društvom PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez. Federalno pravobranilaštvo je zaduženo da podnese Apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog povreda prava na pravično suđenje u stečajnom predmetu vođenom kod Općinskog suda Travnik. Ovo pravobranilaštvo je obavezno da razmotri osnovanost pokretanja zakonom propisanih procedura kod VSTV BiH protiv postupajućeg sudije u ovom stečajnom predmetu, zbog nanošenja štete proračuna Federacije BiH, uslijed pogrešne primjene odredaba Zakona o stečajnom postupku Federacije BiH.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije