sip i sipa

Počela provjera kandidata za Vijeće ministara BiH

ggg
20.03.2015.
u 09:04

Popunjeni obrasci kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH dostavljeni su jučer na provjeru Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH. Sukladno proceduri, ovim institucijama je dostavljen i zahtjev kandidata za predsjedatelja Vijeća, Denisa Zvizdića, da se izvrše propisane provjere.

Rokovi

Obje institucije imaju rok od 30 dana da obave potrebne provjere, ali je vrlo vjerojatno da će one to uraditi u znatno kraćem roku. I iz SIP-a i iz SIPA-e jučer su potvrdili da će pokušati ubrzati cijeli proces. SIP je već započeo proces provjere postojanja sukoba interesa u slučaju predloženih kandidata za državne ministre i doministre, a glasnogovornica Maksida Pirić kaže da bi već u ponedjeljak, 23. ožujka u poslijepodnevnim satima mogla biti održana sjednica SIP-a na kojoj bi bilo razmotreno izvješće o izvršenim provjerama. Za razliku od izbornog povjerenstva SIPA ima znatno zahtjevniji zadatak, jer se sigurnosne provjere obavljaju na više razina, a podaci se traže od većeg broja institucija, uključujući različita tužiteljstva I sudove. Zbog toga je realno očekivati da i sam proces provjere traje duže. Iskustva iz ranijih godina pokazuju da SIPA-i treba više vremena za neophodne provjere. Ipak, iz SIPA-e poručuju kako će se potruditi da u najkraćem roku završe taj posao.

Prijedlog proračuna

U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine tvrde da su spremni odmah reagirati i sazvati zasjedanje ovog doma kako bi bio potvrđen izbor novog saziva Vijeća ministara. Iduće zasjedanje Zastupničkog doma planirano je za 25. ožujka, a ako kojim slučajem do tada bude okončana provjera kandidata u dnevni red će biti uvršten i izbor Vijeća ministara. No, malo je vjerojatno da će se to dogoditi. Problemi oko imenovanja Vlade Federacije FbiH mogu odgoditi imenovanje Vijeća ministara BiH .Dužnosnici su i ranije izjavljivali kako ova dva procesa prate jednba drugi, odnosno kako bez Vlade FBiH nema niti vijeća ministara. Realnije je očekivati ako se razriješi situacija s vladom FBiH idućega tjedna da Vijeće ministara bude potvrđeno početkom travnja. Nakon preuzimanja dužnosti Vijeće ministara će morati predložiti Parlamentu BiH državni proračun za ovu godinu. Malo je vjerojatno da će on pretrpjeti neke veće izmjene u odnosu na već pripremu. Krajem ožujka istječe odluka o privremenom financiranju državnih institucija pa je zbog njhovog normalnog rada, ali i drugih obveza koje proistječu iz državnog proračuna važno da taj dokument bude usvojen što je prije moguće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?