Krizni stožer FBiH:

Počela primjena pojačanog nadzora provođenja mjera protiv koronavirusa

14.06.2020.
u 11:07

Od danas, primjenjuje se nova nareba i preporuke koje je na sjednici u petak donio Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, a koje su dostavljene kriznim stožerima županijskih  ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29. svibnja stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31. svibnjem, Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva donio je naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne stožere županijskih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

- Federalna uprava za inpekcijske poslove i županijske uprave za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u županijqama, odnosno općinski i gradski inspektori naredbom su zaduženi da pojačaju inspekcijski nadzor, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije. Naredbom se FMUP - Federalna uprava policije i županijska ministarstva unutarnjih poslova i uprave policije zadužuju da, sukladno točki IV Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa, poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti kao potpora inspekcijskim službama, a u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja COVID-19 na području svoje jurisdikcije - naglašeno je iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Iz Kriznog stožera FMZ napomenuli su da je županijskim stožerima ministarstava zdravstva dana mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, te građane podsjećaju na obavezu poštivanja mjera prevencije i osobne zaštite.

Naredbom je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ako na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

- Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprječavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih. Posljednji podaci nam pokazuju kako nepridržavanje mjera lako može dovesti do naglog povećanja broja oboljelih, i od pojedinačne odgovornosti svakog od nas zavisi kakvu ćemo situaciju imati u danima koji su pred nama - podsjetili su iz Kriznog stožera.

Federalno ministarstvo zdravstva je u petak, na zahtjev županijskih zavoda za javno zdravstvo, i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dalo suglasnost Tuzlanske županije i Sarajevske županije za proglašenje epidemije u ovim županijama, a pokrenuta je i procedura za proglašenje epidemije zarazne bolesti COVID-19 na teritoriju Federacije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?