Zakoračili smo u najradosniji mjesec u godini, u kojemu slavimo blagdane. Stiže Božić i proslava Nove godine

Počela blagdanska euforija, biraju se recepti, darovi za najmlađe, posjeti popularnim adventskim destinacijama

04.12.2023.
u 19:05

Iako će ovaj Božić, sudeći prema trenutačnim cijenama, obitelji u BiH proslaviti nešto skromnije nego prethodnih godina, kažu kako im to nimalo ne remeti blagdanski duh koji se već osjeća u zraku

Adventske kućice, miris kuhanog vina, blještave ulice, uređeni gradski trgovi, tržni centri i kafići iz kojih se čuju pjesme "Let It Snow!", "Last Christmas", "Sretan Božić svakome"... samo su neki od znakova koji jasno daju do znanja da smo i službeno zakoračili u prosinac, najradosniji mjesec u godini. Mjesec u kojemu slavimo najsvečaniji kršćanski blagdan Božić, piše Večernji list BiH.

Pripreme i kupnja

Već se lagano slažu meniji, izvlače prašnjave knjige recepata iako većina već unaprijed zna što će se naći za blagdan na stolu u danima koji prethode Božiću i na sam Božić jer svatko od nas ima neko jelo bez kojeg ne može zamislit taj blagdan.Već je počelo i biranje darova, u posebno su u fokusu, naravno, najmlađi. Prave se i popisi za blagdansku košaricu. Pripremaju se i kupuju lampice, božićna drvca, ukrasi… Iako će ovaj Božić, sudeći prema trenutačnim cijenama, obitelji u BiH proslaviti nešto skromnije nego prethodnih godina, kažu kako im to nimalo ne remeti blagdanski duh koji se već osjeća u zraku. - Najvažnije je da smo svi zdravi i da je obitelj na okupu.

Najviše novca i ove godine, naravno, planirano je za trpezu. Teško je prognozirati koliko ćemo ove godine izdvojiti s obzirom na stalni rast troškova, a i uvijek dan ili dva prije Božića "iskoči" neki novi trošak. Nečega se moramo odreći, a to su ove godine ukrasi. Svrsi će poslužiti i prošlogodišnji, tako da nema potrebe "bacati" novac na novi. Darovi za najmlađe članove obitelji neće biti izostavljeni. Oni će svoje dobiti, dio darova već je kupljen, a dio ćemo sada, nadam se da će ponovno biti nekih popusta. Sve u svemu, neće biti razbacivanja novca, ali ne smije "trpjeti" ni tradicionalna trpeza, priča sugovornica iz Mostara.

Trgovci kažu kako je već od Crnog petka počela lagana gužva. - Budući da nam je nedavno bio dan velikih sniženja, slobodno možemo reći da smo već tada zakoračili u blagdansko doba. Tada se počelo sve pomalo zahuktavati, ali vjerujem da će potrajati sve do Nove godine, barem je praksa iz prethodnih godina pokazala tako. Evo i ovih dana imamo kupaca, gledaju, biraju, raspituju se hoće li biti dodatnih popusta... pričaju trgovci. Psiholozi pak savjetuju da se ne razbacujemo i ne iscrpljujemo na kupnju darova koji nikome ne trebaju, nego da se vratimo pravom smislu Božića, a to je rođenje Isusa.

Adventska putovanja

Brojni u planu imaju i posjet gradovima koji već godinama slove kao popularne adventske destinacije. Ponuda je raznolika, od klasičnih destinacija, kao što su Dubrovnik, Split, Zagreb, do Beča, Graza, Praga, Budimpešte, u kojima turisti spajaju predbožićni ugođaj i šoping. Kako su potvrdili iz bh. agencija, potrudili su se napraviti što raznovrsniju ponudu za prosinac te su dodali da u ovom trenutku zanimanja za putovanja ne nedostaje, a kažu, i cijene su povoljne. - Zaista imamo bogatu ponudu adventskih putovanja, a sada su najtraženiji Zagreb, Graz, Beč... - kazali su nedavno iz agencija za putovanja. Ako još niste odlučili u koju metropolu za advent otputovati, Pixsell je napravio infografiku koja prikazuje 10 najboljih adventskih sajmova u Europi u 2023. po izboru britanskog The Independenta. Na njihovu popisu Zagreb je na visokom drugom mjestu. Advent u Zagrebu otvoren je ovoga vikenda. Jedna od najboljih europskih destinacija kada je riječ o božićnim sajmovima je Budimpešta. Advent u ovom gradu počeo je 24. studenoga te traje do 31. prosinca. Francuski Lille je na trećem mjestu, a jedan od omiljenijih adventskih sajmova, onaj u Beču, na petom je mjestu. Ove godine bečki advent traje od 18. studenoga do 26. prosinca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije