posušje

Počast onima koji su svome narodu donijeli mir i slobodu

01.06.2016.
u 08:00

Svečanost je započela sv. misom u posuškoj župnoj crkvi za sve poginule, nestale, umrle i žive branitelje. Don Joko Blažević u propovijedi se prisjetio ratnih vremena te ih povezao s današnjim nedaćama i iskušenjima kroz koje prolazi hrvatski narod. Nakon misnog slavlja uslijedio je mimohod posuških postrojba s ratnim stjegovima, koje su nosili posuški gimnazijalci, do Trga hrvatskih branitelja, uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske u BiH. Klapa Zvizdan izvela je hrvatsku himnu, a vijence su položili u ime građana i branitelja općinski načelnik Branko Bago u pratnji predsjednika OV-a Ivana Lončara, ratnog zapovjednika i predsjednika Odbora za organizaciju manifestacije Ante Kovača i izaslanika HNS-a, ministra branitelja ZHŽ-a Mladena Begića te stožernog brigadira Mire Grabovca – Titana.

Imena poginulih

Počast posuškim braniteljima polaganjem vijenaca odao je i general-pukovnik Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog stožera OS-a BiH. Molitvu je predvodio fra Mladen Vukšić, posuški župnik. Pročitana su imena 69 poginulih i nestalih branitelja s područja općine Posušje. Svečanom skupu prvi se obratio načelnik Branko Bago kazavši kako se nepravedno i sustavno “češlja” ratni put pripadnika HVO-a i traže bilo kakve mogućnosti da bi im se podignule optužnice za ratne zločine.

- Najgore i najopasnije što se događa jest suđenje našoj šestorci u Haagu. Preko političkih presuda njima se želi ispisati karakter Domovinskog rata, a HVO prikazati kao organiziranu zločinačku vojsku, što je nepravedno i skandalozno. Stoga naše uznike u Haagu pozdravljamo i šaljemo im potporu, naglasio je Bago. Punu potporu dao je i osnivanju Dokumentacijskog centra HVO-a, koji treba stručno rasvijetliti sve događaje iz Domovinskog rata, da bi tim činjenicama pobijali laži i optužbe, a u škole uveli nastavu o časnom i pravednom Domovinskom ratu. Bago je na kraju, uz čestitke, naglasio kako je jedinstvo ponovno i uvijek potrebno.

Dan svehrvatske državnosti

U ime HNS-a skupu se obratio ministar branitelja ZHŽ-a Mladen Begić.

- Danas u našoj županiji slavimo i Dan svehrvatske državnosti kada je, nakon prvih i slobodnih demokratskih izbora, konstituiran Hrvatski državni sabor. Predsjednik dr. Franjo Tuđman odlučio je da se taj dan treba slaviti svake godine i mi s poštovanjem i divljenjem sudjelujemo u obilježavanju i Dana branitelja općine Posušje. Na početku rata bili smo otpisani na ovim prostorima, a iza ispaćenog hrvatskog naroda nije stajao nitko od moćnih. S ponosom se sjećamo svih naših poginulih i nestalih suboraca i svih sudionika Domovinskog rata. Hrvatski branitelji i nenaoružani srcem za domovinu prihvatili su poziv dr. Tuđmana. I sada preko svojih udruga čuvamo čast hrvatskog vojnika i ratnika. Nastavimo dalje s onim za što su naši branitelji dali svoje živote, naglasio je ministar Mladen Begić.

Nakon toga bilo je pjesme i zabave u susretima branitelja, rodbine te gostiju na taj lijepo priređen i obilježen 30. svibnja, Dan branitelja posuške općine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?