Prva škola u BiH

Po njemačku diplomu građani idu u Bihać

medicinska_nnn_bih_1792015
18.09.2015.
u 06:15

Škola je otvorena u sklopu škole za odrasle, a od prvotnih 25 polaznika upisalo se na kraju 87

Posljednjih godina svjedoci smo velike navale i velike zainteresiranosti za medicinske smjerove. U želji da svojoj djeci osiguraju budućnost i kartu za europske države, mnogi roditelji upisuju djecu u srednje medicinske škole diljem BiH, prenosi Večernji list.

Velika zainteresiranost

Da je zainteresiranost i više od očekivane, svjedoči i slučaj banjolučke Srednje medicinske škole koja je pod lupom istražitelja zbog otvaranja dodatna dva odjeljenja u ovoj školi. Velika navala na ove škole bila je i u ostalim gradovima diljem BiH. Neki gradovi idu i dalje, te u sklopu škola za odrasle otvaraju medicinske smjerove. Jedna od tih je i u Bihaću gdje je otvorena prva njemačka medicinska škola. Naime, nastavni plan i program se odvija u skladu s propisima njemačkog ministarstva obrazovanja pokrajine Baden-Württemberg. Kako piše Deutche Welle, 75 polaznika školska godina počet će 5. listopada, ali neki od njih već su zagrijali stolicu i uče njemački jezik. Broj zainteresiranih premašio je sva očekivanja. Jedan od njih je Smail Mesić iz Cazina koji je odlučio upisati ovu školu. - Već dvanaest godina tražim posao. Radio sam svašta, ne biram, samo da zaradim dnevnicu. Ali više se ne može, odlučio sam ići iz ove zemlje, a ovo mi se čini kao odlična prilika, kaže Mesić. Ideja je bila da školu upiše 25 polaznika, ali sva mjesta su popunjena za nekoliko dana. Tako da se taj broj popeo na 87. Učenici će biti raspoređeni u četiri razreda. Nastava će se odvijati svakodnevno, tako da uz školovanjem nije moguće raditi. Jedini uvjet prilikom upisa bilo je punoljetstvo.

Njemački standard

"Ovo je srednja medicinska škola po njemačkim standardima. Prvi smo koji imamo odobrenje njemačke pokrajine Baden-Württemberg za otvaranje škole za odrasle. Diplomu će polaznici dobiti u Stuttgartu nakon što polože stručni ispit u ministarstvu pokrajine", kazala je za DW Alida Piralić, direktorica Centra za obrazovanje odraslih Salto. Školarina iznosi 2000 KM godišnje s tim da su stipendisti oslobođeni plaćanja. Stipendisti, njih 27, obvezali su se ugovorom kako će pet godina raditi za patronažnu službu čija je vlasnica idejni pokretač škole. Ostali mogu tražiti posao bilo gdje u Njemačkoj ili EU. Inače, budući učenici dolaze iz svih krajeva BiH. Među njima ima mladih, ali i onih koji gaze peto desetljeće života. Kroz nastavni proces tijekom tri godine s učenicima će raditi sedam nastavnika, a osim teoretskog dijela, školovanje podrazumijeva i mnogo prakse. Prva godina školovanja odvijat će se 30% na njemačkom jeziku, druga 50%, a treća je 70% na njemačkom jeziku.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?