tomislavgrad

Po 100 KM mjesečno za uzdržavanje lani primalo 147 osoba

20.10.2020.
u 19:54

Centar za socijalnu skrb Tomislavgrad vodi brigu o ugroženim osobama koje nemaju mogućnosti i uvjete za normalan i nesmetan život.

Riječ je o materijalno neosiguranim i za rad nesposobnim osobama koje nemaju sredstava za uzdržavanje i ne mogu ih svojim radom osigurati, a nemaju srodnika koji su se po zakonu dužni o njima skrbiti. Njihova zaštita provodi se na dva načina: pružanjem stalne mjesečne novčane pomoći za uzdržavanje i davanjem povremene jednokratne novčane pomoći, piše Večernji list BiH

Nemaju za osnovne potrebe

U protekloj, 2019. godini prosječno je 147 korisnika primalo mjesečnu novčanu pomoć za uzdržavanje, a ona je, kako doznajemo, iznosila 100 konvertibilnih maraka. Jednokratna novčana pomoć odobrava se socijalno ugroženoj osobi ili obitelji koja zbog trenutačnih materijalnih i zdravstvenih poteškoća nije u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe kao što su, primjerice, nabava lijekova, ogrjeva, plaćanje računa za električnu energiju, pogrebni troškovi i drugo.

U prošloj godini, prema podacima iz tomislavgradskoga Centra za socijalni rad, pravo na takav vid pomoći ostvarilo je 70 osoba: za liječenje i nabavu lijekova 39 rješenja, za utrošak električne energije 11, pogrebni troškovi jedno rješenje i izvanredne okolnosti, bolest i slično 19 rješenja. Izuzetna novčana pomoć, uz suglasnost Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, odobrena je za dva korisnika.

- Novčanu pomoć za uzdržavanje i jednokratne novčane pomoći osigurava Vlada Hercegbosanske županije preko županijskog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih. U 2019. godini na ime novčane pomoći za uzdržavanje isplaćeno je ukupno 177.900 konvertibilnih maraka, za jednokratne novčane pomoći 12.000 konvertibilnih maraka, za izvanredne novčane pomoći 1850 konvertibilnih maraka. Hercegbosanske šume dodijelile su ugroženim osobama s područja općine Tomislavgrad 135 kubnih metara ogrjevnog drva u vrijednosti od 11.475 konvertibilnih maraka, koje je podijeljeno za 25 korisnika - kaže Ilija Krišto, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Tomislavgrad.

Pomoć i za učenike i studente

Socijalno ugrožene, starije, invalidne i raseljene osobe te određene kategorije školske djece i studenata imaju pravo na zdravstveno osiguranje ako nisu osigurane po drugoj osnovi u Hercegbosanskoj županiji.

Takvo pravo u protekloj godini ostvarivalo je ukupno 367 osoba: 98 korisnika koji primaju novčanu pomoć za uzdržavanje, 210 osoba starijih od 65 godina, 23 učenika i studenta, troje djece predškolske dobi, 25 osoba s invaliditetom (90-postotna i 100-postotna invalidnost) i osam raseljenih osoba.

Iz proračuna Hercegbosanske županije u 2019. godini uplaćeno je 60.216 konvertibilnih maraka za doprinos zdravstvenog osiguranja za socijalno ugrožene osobe i ostale osobe koje na to imaju pravo. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?