Projekt Transanadolijskog plinovoda

Plinovod TANAP skoro završen, počinju pripreme za TAP

Slobodna-bosna.ba
07.05.2017.
u 21:33

Godišnji kapacitet TANAP-a iznosit će 16 milijardi kubnih metara gasa, od toga Turska će koristiti šest milijardi kubnih metara dok će preostalih deset milijardi kubika gasa biti isporučivano europskom tržištu, prenosi Slobodna-bosna.ba

Projekat Transanadolijskog plinovoda (TANAP) realiziran je 70 posto i plinovod bi u testnoj fazi prve količine plina u Tursku trebao dopremiti već u siječnju 2018. godine.

Generalni direktor projekta TANAP Saltuk Duzyol, u intervjuu za AA izjavio je i da je završeno 80 posto Faze 0 TANAP-a, koji će u Tursku dovesti prirodni plin iz Azerbejdžana.

Faza 0 počinje sa tursko-gruzijske granice i završava u turskoj provinciji Eskisehir, gdje su izgrađene kompresorske stanice.

Drugi dio projekta starta iz Eskisehira i nastavlja do Ipsale u Edirneu na tursko-grčkoj granici, gdje će TANAP biti povezan na Transmediteranski gasovod (TAP), koji će azerbejdžanski plin isporučivati europskom tržištu. 

Godišnji kapacitet TANAP-a iznosit će 16 milijardi kubnih metara plina, a od toga Turska će koristiti šest milijardi kubnih metara dok će preostalih deset milijardi kubika biti isporučivano europskom tržištu.

Pad cijena nafte na svjetskom tržištu i niske cijene roba omogućavaju projektu TANAP da smanji svoj proračun i uštedi i do 3,2 milijarde dolara. U početku, investicijski proračun za TANAP je procijenjen na 11,7 milijardi dolara", rekao je Duzyol te dodao kako su trenutni troškovi TANAP-a procijenjeni na 8,5 milijardi dolara.

Plinovod TANAP od vitalnog je značaja za BIH koja s drugim zemljama regije sudjeluje u realizaciji energetskog projekta TAP (Tras Adriatic Pipeline). TAP se naslanja na plinski koridor TANAP (Trans Anadolian Pipelin) kojim bi se plin iz Azerbejdžana dopremao do Turske a odatle dalje preko Grčke i Albanije po dnu Jadranskog mora do Italije i tržišta Zapadne Europe.

Jedan krak ovog plinovoda u Albaniji odvajao bi se za Balkan - protezao bi se od Albanije, preko Crne Gore i Hrvatske do BiH. Važno je naglasiti da je spojna točka Hrvatske i BiH u Pločama, što otvara mogućnost da se ovim plinovodom distribuira i plin iz LNG terminala koji Hrvatska namjerava izgraditi u Pločama.

"Slobodna Bosna" ranije je objavila vijest da Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra kreditiranje Transjadranskog plinovoda (TAP) zajmom od 1,5 milijardu eura. 

Plinovod TAP, kapaciteta 10 mlrd. m3 plina dio je Južnog koridora kojim bi se smanjila ovisnost balkanskih država od ruskog plina.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije