Južna interkonekcija

Plin iz Hrvatske korak bliže Federaciji BiH

ilustracija
31.05.2019.
u 20:24

Projekt "Južna interkonekcija", a koji podrazumijeva izgradnju plinovoda između Hrvatske i BiH, u petak je službeno počeo, priopćeno je iz poduzeća "BH gas".

Naime, na internet stranici ovog poduzeća i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavljen je poziv za odabir konzultanta za izradu studije izvodljivosti i studije utjecaja na okoliš i društvo, što je kako su ocijenili, početak projekta vrijednog preko 100 milijuna eura, prenose Nezavisne. 

Radi se o plinovodu koji od granice Hrvatske i BiH vodi preko Posušja do Novog Travnika s odvojkom za Mostar i isti će biti spojen na postojeći transportni sustav. Prema procjenama, plin bi cijevima trebalo poteći 2023. godine.

Cilj je dobiti ekološku dozvolu i urbanističku suglasnost, nakon čega će se krenuti u izradu glavnog projekta.

Za izradu navedenih studija "BH gas" je dobio grant sredstva od strane USAID-a, koja će se realizirati preko EBRD-a.

"Realizacijom projekta, BiH bi, pored novog pravca opskrbe prirodnim plinom dobila pristup novim izvorima prirodnog plina, kao što su planirani LNG terminal Krk u Hrvatskoj, skladišta prirodnog plina u susjednim zemljama, izvori plina iz Kaspijske regije i drugi. Time bi se osigurala pouzdanost i sigurnost opskrbljivanja prirodnim plinom potrošača na postojećem, kao i novom planiranom pravcu", navodi se u priopćenju koje potpisuje Jasmin Salkić, direktor "BH gasa".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije