Povezivanje Hrvata s obiju strana granice i sve većim brojem predstavništava

Plenković jača potporu Hrvatima, BiH dobiva 7. konzulat Republike Hrvatske

storyeditor/2023-07-05/plenkovic_covic.jpeg
06.07.2023.
u 09:44

Od značajnog povećanja financijske potpore za brojne projekte od značaja za opstanak i ostanak Hrvata u BiH, preko učinkovite skrbi za hrvatske državljane od Posavine, središnje Bosne do Hercegovine, pa do aktivnog lobiranja za rješavanje hrvatskog pitanja u BiH - aktualna Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem aktivno radi na ojačavanju veza s hrvatskim narodom u BiH, piše Večernji list BiH. A važan segment te potpore je i dostupnost konzularnih predstavništava diljem zemlje.

Niz tema

Uz veliki broj visokih dužnosnika i gostiju iz dviju države, BiH i RH, danas će u Orašju biti svečano otvoren Konzulat Republike Hrvatske. Time će se Orašje pridružiti gradovima u BiH u kojima se nalazi sjedište konzulata RH (Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Tuzla i Zenica). Predviđeno je da svečanu vrpcu otvorenja ove značajne institucije zajednički presjeku predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Novosagrađeni objekt Konzulata nalazi se u III. ulici u Orašju. Konzulat RH u BiH sa sjedištem u Orašju na čelu s počasnim konzulom i konzularnim ovlastima nad konzularnim područjem obuhvaća sljedeće općine i gradove: Orašje, Distrikt Brčko, Brod, Derventu, Doboj, Doboj-Istok, Doboj-Jug, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Gradačac, Modriču, Odžak, Pelagićevo, Šamac i Vukosavlje.

Značaj događaja potvrđuje najavljeni dolazak većine članova Vlade RH, kao i Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH koje će predvoditi predsjednik HNS-a i HDZ BiH Dragan Čović. Nakon svečanog otvorenja Konzulata u Orašju radni posjet visokih dužnosnika iskoristit će se i za nekoliko sastanaka. U sklopu posjeta Orašju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović sastat će se u oraškom hotelu Navis s izaslanstvom dužnosnika na koordinaciji Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a RH. Upriličit će se i sastanak s izaslanstvom Posavske županije koje će predvoditi predsjednik Vlade i Skupštine Posavske županije Đuro Topić i Blaž Župarić. Topić je zahvalio Vladi RH na dosadašnjoj potpori u nizu projekata, a potvrdio je kako će se tijekom sastanaka razgovarati o temama koje su od iznimne važnosti za Posavsku županiju, a to je ponajprije osiguranje nastavka liječenja naših pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj i pomoć Županijskoj bolnici, kako u njezinu tehničkom opremanju tako i kadrovski.

- U kontekstu razvoja prometne infrastrukture naglasit ću važnost izgradnje autoceste Orašje - Brčko - Tuzla i njezina spajanja na koridor Zagreb - Beograd preko, vjerujemo, novog mosta u Orašju, čija je gradnja aktualizirana na sastanku Vlade RH i Vijeća ministara BiH u Zagrebu - naglasio je, dodavši kako im je važna i tema statusa graničnih prijelaza te režim prelaska preko granice na sva tri granična prijelaza u Posavskoj županiji (Svilaj, Šamac i Orašje).

- Očekujemo da se zadrži razina graničnih inspekcija i omogući - ne samo promet roba već i ubrza promet putnika, osiguranje malograničnog prometa i svi mehanizmi koji to omogućavaju. Očekujemo pomoć u razvijanju kapaciteta za izradu projekata za pretpristupne fondove EU-a, definiranje zajedničkih projekata sa slavonskim županijama, ponajprije u segmentima razvoja poduzetničke infrastrukture, navodnjavanja, poljoprivrednog zemljišta - izjavio je Topić.

Republika Hrvatska je u diplomatskom smislu trenutačno zastupljena u BiH kroz Veleposlanstvo te šest konzulata (jedan konzularni odjel, tri generalna konzulata te dva konzulata). U okviru svih navedenih institucija Ministarstva vanjskih i europskih poslova održavaju se konzularni dani u 14 općina. Sada će se ovim konzulatima pridružiti i novi u Orašju. Uz Veleposlanstvo, u Sarajevu djeluje i Konzularni odjel u okviru kojega se održavaju konzularni dani u Usori, kao i Žepču. Generalni konzulat u Banjoj Luci održava pak konzularne dane u Bihaću i Derventi, a onaj u Mostaru u Stocu, kao i Prozoru-Rami. Generalni konzulat u Tuzli pak održavao je konzularne dane u Seonjacima - Distrikt Brčko, Odžaku te Orašju, općini koja će upravo danas dobiti Konzulat.

Potpora

Ojačavanje veza jedan je od segmenata rada Vlade RH, a da će BiH biti vanjskopolitički prioritet, moglo se vidjeti i kroz podatak kako je premijer Plenković za prvi službeni posjet nekoj zemlji odabrao upravo BiH.

Uslijedilo je još najmanje 16 službenih posjeta tijekom kojih je naglasak bio na važnim temama iz segmenta gospodarstva, ali i političkih odnosa dviju zemalja, uz stalno prisutan fokus na potrebi poštivanja ustavne pozicije konstitutivnih naroda, a derivat čega je i legitimno političko predstavljanje. Od kada je Plenković na čelu Vlade, kontinuirano raste i financijska potpora projektima od interesa za Hrvate u BiH. Tako je samo ove godine doneseno nekoliko odluka, među ostalim, i kroz podršku Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (više od 10 milijuna eura), podršku projektima lokalnih samouprava u nekoliko županija i gradova, program prekogranične suradnje između Hrvatske i BiH, dok je u ovogodišnjem proračunu za poticaje za obrazovanje i znanost, kulturu, zdravstvo, poljoprivredu i ostale programe Hrvata u Bosni i Hercegovini osigurano 5 milijuna eura. U 2022. napravljen je rezime prema kojemu je pružena potpora za gotovo 2000 projekta, od čega je 450 projekata od vitalnog značaja (bolnice, domovi zdravlja, škole, dječji vrtići, ceste i sl.). U smislu prekogranične suradnje u regiji ukupna vrijednost programa u kojima sudjeluju Hrvatska i BiH prelazi 500 milijuna eura (Interreg VI-A IPA, Interreg VI-B IPA Adrion, program transnacionalne suradnje za dunavsku regiju.

Komentara 1

SP
Spezzi
10:49 06.07.2023.

Otkad nam on pomaže nama sve gore, bolje da krene pomagati naše neprijatelje. Kako Hrvati rapidno nestaju u RH, još brže nestaju u BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?