Žepče

Plastenici su stigli korisnicima

Ilustracija
09.05.2017.
u 10:29

Razvojna agencija Žepče zahvaljujući Catholic Relief Services-CRS koji je podržao projekat “Stvaranje uvjeta za zapošljavanje i ekonomsko osnaživanje poljoprivrednih proizvođača kroz intenziviranje plasteničke proizvodnje u općini Žepče” završila je s isporukom i montažom plastenika za 25 korisnika koji su odabrani putem javnog poziva. Kod osam proizvođača povrća postavljeni su plastenici površine 350 m2 dok se 17 korisnika odlučilo za plastenike od 100 m2. Isporuku plastenika izvršio je “ITC” Zenica koji je u konzorciju sa “BIOS” Visoko odabran u postupku javnih nabavi kao najpovoljniji ponuđač.
 

Brojni proizvođači

U Razvojnoj agenciji Žepče koja je implementator projekta naglašavaju da se radi o najvećem broju proizvođača koji su na početku plasteničke proizvodnje i imaju namjeru da se s njom bave i u idućim godinama uz mogućnost stalnog proširivanja te da su veći plastenici dodijeljeni onim proizvođačima koji su sa višegodišnjim iskustvom i uglavnom imaju registrirane poljoprivredne obrte. Korisnici su nabavu plastenika sufinancirali s 25 posto novca, ostalih 25 posto financirala je općina Žepče, dok je CRS financirao s 50 posto. Na novouspostavljenoj površini od oko 4,5 dunuma pod plastencima uzgajat će se paprika sorta Vedrana i rajčica sorta Rally, a očekuje se prinos oko 36,5 t rajčice i 21,5 t paprike. Sadni materijal je certificiran što je bio jedan od uvjeta otkupljivača i kupaca. Osigurana je i prodaja za poznatog kupca “Konzum“ koji je, bez obzira na sadašnju situaciju u ovoj kompaniji, potvrdio da je zainteresiran za domaće proizvode koji imaju kvalitetu i koje kupci rado kupuju. Također, domaće prodavaonice, zelene tržnice su zainteresirane da otkupe, što je garancija da će proizvedene količine biti i prodane a proizvođači ostvariti očekivane prihode. Prvi urodi se očekuju početkom lipnja, a kontrolu nad proizvodnjom ima agronom Nihad Grcić iz Tuzle i dva domaća agronoma Marijana Zovko i Gabrijela Perković. Za proizvođače je organizirana edukacija u cilju bolje informiranosti i podizanja više razine znanja o ovoj vrsti proizvodnje, a u planu su daljnje edukacije koje će se održavati kod korisnika, a što je ocijenjeno kao najbolji način učenja.
 

Plastenička proizvodnja

Otkup je dodijeljen poljoprivrednom obrtu “Eko-Eko-Plast” Žepče koji ima iskustvo u ovim poslovima i već je ranije ostvario uspješne rezultate kod otkupa i prodaje domaćih proizvoda. Plastenička proizvodnja se i dalje nalazi na značajnom mjestu i u laganom je porastu. Za ovu proizvodnju poljoprivrednici se opredjeljuju zbog vremenskih uvjeta i rizičnosti sijanja na otvorenom prostoru. U 2016. ukupne površine pod plastenicima iznosile su oko 2,2 ha. U plastenicima se proizvodi paprika, rajčica, krastavac, špinat, luk, salata, a nekoliko plasteničara se bave cvjećarskom proizvodnjom. Plasteničari s dužim iskustvom proizvode sadni materijal i plasiraju ga na lokalnom tržištu. Nastavit će s mjerama potpore plasteničkoj proizvodnji kao perspektivnom vidu zapošljavanja. U idućim godinama fokus će biti na pronalaženju novih načina unapređenja u lancu vrijednosti s posebnim naglaskom na prodaju i promociju koje su ključne za održivost same domaće proizvodnje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?