Posjet Općini Čitluk

Planirano više značajnih projekata u Čitluku u 2016.

Vlade HNZ citluk
04.04.2016.
u 16:55

Istaknut je značaj prekategoriziranja bitne prometnice Mostar-Čitluk-Tromeđa-Ljubuški-Teskera-Crveni Grm iz regionalne u magistralnu

Izaslanstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, na čelu s predsjednikom Vlade Nevenkom Hercegom boravilo je danas u radnom posjetu Općini Čitluk. Posjet je započeo sastankom s Marinom Radišićem i Ivom Jerkićem, predsjednikom Općinskog vijeća i načelnikom Općine.

Tema razgovora bila je suradnja općinskih i županijskih vlasti u različitim područjima. Na poseban način razgovarano je o projektu dogradnje, rekonstruiranja i organiziranja prostora Općinskog suda u Čitluku, što je zajednički projekt Općine i Vlade.

Također, istaknuta je suradnja i značajna uloga Vlade po pitanju projekata u obrazovanju, kao što je obnova i rekonstruiranje dvorane O.Š. Čerin, te kandidiranje O.Š.  fra Didaka Buntića za Projekt energetske učinkovitosti F BiH koji financira Svjetska banka putem Međunarodne asocijacije za razvitak.

Sudionici razgovora dotaknuli su se i značajnih ulaganja u infrastrukturne projekte koje Vlada, putem resornih ministarstava, provodi u općinama HNŽ. Naglašeno je kako je u 2016. godini planirana provedba više značajnih projekata u Općini Čitluk.

Istaknut je značaj prekategoriziranja bitne prometnice Mostar-Čitluk-Tromeđa-Ljubuški-Teskera-Crveni Grm iz regionalne u magistralnu, odnosno odluka Vlade HNŽ koja je dala suglasnost na primopredaju te regionalne ceste, čime je okončan postupak provedbe dosadašnjih odluka Vlade FBiH i Vlade HNŽ o prekategoriziranju u magistralnu cestu. 

Razgovarano je i o poljoprivredi koja je posebno značajna za Čitluk i Brotnjo, te je istaknuto kako će Vlada nastaviti podupirati projekte iz te oblasti, te značajne manifestacije poput Dana berbe grožđa. 

Nakon sastanka, izaslanstvo je, u pratnji načelnika Jerkića, obišlo gradilište Općinskog suda, te športsku dvoranu u O.Š. Čerin čija je obnova u tijeku.

Načelnik Jerkić tom prigodom izrazio je zahvalnost predsjedniku Hercegu i Vladi HNŽ koja prepoznaje značaj projekata u čitlučkoj općini, te ih snažno podupire.

„Općinski sud i Sud za prekršaje izmješteni su zajedno s Gruntovnicom u Mostar nakon preustroja i reorganiziranja pravosuđa u BiH početkom 2004. godine. Gruntovnica je u rujnu 2010. vraćena u Čitluk, a nakon što se ponovno otvori Općinski sud, stvorit će se potrebni preduvjeti za brže rješavanje predmeta“, kazao je načelnik Jerkić, istaknuvši kako je Vlada za projekt obnove Suda izdvojila oko 450.000 KM.

„Nadamo se kako će  u suradnji s VSTV-om uskoro biti okončan postupak  izbora predsjednika Suda, te nastavljene daljnje aktivnosti usmjerene na početak rada. Vlada je u ovogodišnjem proračunu osigurala inicijalna sredstva u iznosu od 342.400 KM za plaće i materijalne troškove uposlenih“, kazao je predsjednik Herceg.

Obilazeći športsku dvoranu O.Š.Čerin predsjednik Herceg izrazio je zadovoljstvo viđenim, ističući kako Vlada njenu obnovu financira u iznosu od 120.000 KM, čime će se osigurati kvalitetni uvjeti za izvođenjem nastave tjelesne kulture za 389 učenika škole.

Inače, pored predsjednika Hercega, u posjetu Općini Čitluk boravili su Tomislav Martinović,  dopredsjedajući Skupštine, te ministri u Vladi HNŽ: Stjepan Krasić i Suad Balić, priopćeno je iz Vlade HNŽ. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?