kada krenuti u blagdanski šoping

Planirajte kupnju i tako uštedite, darove kupujte tek od sredine prosinca

kupovina
Thinskstock
05.12.2021.
u 18:47

Kada je vrijeme za kupnju te kada građani mogu očekivati sniženja, pitali smo u jednom hercegovačkom tržnom centru

Blagdani su nam sve bliže, a s njima se bliži i neizostavna blagdanska šoping-groznica. Ipak, kupnje će za ove blagdane izgledati drukčije od onih tradicionalnih na koje smo navikli do vremena prije pojave pandemije, piše Večernji list BiH.

Kada je pak riječ o klasičnim odlascima u trgovine i kupnju darova, imajte na umu da ćete se morati pridržavati određenih mjera, a tu je i sada već sve popularnija online kupnja koju obavite u samo nekoliko klikova.

Kada je vrijeme?

Kada je vrijeme za kupnju te kada građani mogu očekivati sniženja, pitali smo u jednom hercegovačkom tržnom centru. - Ako ste tradicionalni tip koji stvari voli dotaknuti i vidjeti uživo prije nego se odlučite na kupnju, tada biste s kupnjom trebali krenuti ranije, a trebali biste ići u satima kada je gužva u trgovačkim centrima i trgovinama najmanja.

Inače, gužve u trgovinama, veliki redovi na blagajnama i boravak u zatvorenim prostorima oduvijek su karakteristični za predbožićno doba jer darove, uglavnom, kupujemo u zadnji tren. U vremenu kada se fizička distanca ne može dovoljno naglasiti, odgovorno ponašanje kupaca trebalo bi zauzeti visoko mjesto na popisu prioriteta, što znači da biste svoju kupnju ove godine trebali organizirati na vrijeme.

Kada je pak riječ o terminu kupnje, svi koji to nisu obavili na već dobro poznati dan kada su najveća sniženja - Crni petak, po nešto nižim cijenama to će moći učiniti od sredine prosinca kada ponovno počinju sniženja. Kupaca ima i sada, neovisno o sniženjima, no ipak je veći broj onih koji čekaju niže cijene, o kojima se svakodnevno raspituju, objašnjavaju nam u jednom trgovačkom centru u Mostaru, navodeći što je najtraženije dosad bilo.

- Ako pričamo o najmlađima, za njih su tradicionalno rezervirane igračke. Budući da djeca imaju posebne želje i zamisli kada je njihova najveća zanimacije, igra, u pitanju, potrudili smo se ne razočarati ih. Imamo raznoliku ponudu - od personaliziranih slikovnica, bojanki, do superheroja, lutaka i autića na daljinski upravljač. Za sve one koji se odluče na online kupnju, savjet je da naruče ranije kako bi isporuka stigla na vrijeme, objašnjavaju nam iz trgovačkog centra. Budući da su blagdani usko vezani za bogatu trpezu, važno je na vrijeme sastaviti popis. No, kako je ove godine sve poskupjelo, iz udruga za zaštitu potrošača savjetuju da se troši racionalno. Kako ističu, građani će znatno više novca potrošiti ovih blagdana jer cijene, kažu, nikada nisu bile veće. Prema njihovim procjenama, za blagdane Božić i Novu godinu će biti izdvojeno znatno više u odnosu na prošlu godinu. Kako na pravilan način isplanirati blagdansku kupnju namirnica te pritom uštedjeti, zanimalo nas je.

 - Prvi korak za uštedu je svakako kreiranje detaljnog plana kupnje. Razmislite što ćete od hrane pripremati u idućem razdoblju te sve namirnice stavite na papir.

Kada napravite popis, potrebno je provjeriti cijene jer za uštedu nije dovoljno imati popis namirnica te kupnju odraditi na slijepo. U većini gradova imamo privilegiju mogućnosti izbora, tj. više trgovačkih lanaca na jednom mjestu. Trgovački lanci uglavnom nude slične namirnice i ostale artikle koji se cjenovno razlikuju. Važno je znati da trgovački lanci zadržavaju konkurentsku prednost preko niže cijene od konkurencije. Što to zapravo znači? Ako idete u dopunu zaliha, velika je vjerojatnost da će jedna namirnica biti jeftinija u određenom trgovačkom lancu u usporedbi s drugim - objašnjavaju iz udruga, izdvajajući još neke korisne savjete.

”Lovite” akcije

- Savjet je da kupnju namirnica obavljate u određenim razdobljima, ne samo sada u vrijeme blagdana nego uvijek. Primjerice, odlučite kupnju obavljati svaka dva tjedna te se opskrbite za to razdoblje svim potrebnim namirnicama. Ne samo da ćete uštedjeti na vremenu, nego i na prijevozu te ćete vjerojatno “uloviti” zanimljive akcijske ponude - kažu iz udruga. Ako do sada niste primjenjivali neke od ovih metoda, istaknuto je, ne brinite, niste jedini. Do Božića je ostalo oko 20-ak dana, dovoljno da krenete s novim navikama u kupnju te da ih primijenite već sada. Ako se pak nalazite u situaciji da ćete ovogodišnje blagdane dočekati i provesti s “tanjim džepom”, psiholozi savjetuju da se ne brinete. - Rijetko tko se sjeti darova koje je dobio za prošli Božić. Ljudi se inače najčešće sjećaju posebnih i dugo iščekivanih darova kao što je prvi bicikl, a kada se govori o posebnim, onda to uglavnom nije vezano uz materijal. “Ako nemamo ništa materijalno za dati, uvijek možemo darivati najvrjednije. Provedimo vrijeme sa svojom obitelji i prijateljima. Ne zaboravite im reći koliko ih volite”, savjetuju psiholozi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije