Planinarstvo

Planinari iz Osijeka posjetili planinu Šator

29.06.2016.
u 10:00

U posjetu Bosanskome Grahovu i planini Šator bili su planinari Hrvatskoga planinarskog društva “Zanatlija” iz Osijeka. Njih 21 ugošćeno je od domaćina Planinarsko-ekološkog društva “Veliki Bat” Bosansko Grahovo. Za goste iz Osijeka priređena je večera u dvorištu župne crkve sv. Ilije Proroka u Obljaju, a planinari iz Slavonije zajedno s domaćinima su sljedećega dana krenuvši iz Grahova posjetili biser prirode grahovskoga kraja – Šatorsko jezero na skoro 1500 m/nv te se uspeli na sam vrh planine Šator.

HPD “Zanatlija” iz Osijeka osnovan je 1971. godine i tijekom 45 godina postojanja njegovi članovi sudjelovali su u cijelom nizu specijaliziranih planinarskih aktivnosti: obilježavanju planinarskih putova, obilasku niza planinarskih obilaznica, u akcijama zaštite prirode, kao planinarski vodiči, sudionici u planinarskim orijentacijskim natjecanjima, ogledali se u terenskom skijanju, alpinizmu, slobodnom penjanju, visokogorskom planinarenju i drugom.

Gotovo svake godine društvo je organizator masovnih planinarskih akcija s ciljem popularizacije planinarenja i planina te zaštite prirode. U svojoj povijesti nekoliko puta bili su domaćini sletu planinara Slavonije, organizator svojedobno popularnih planinarskih marševa, a sada već nekoliko godina promoviraju svoju najbližu okolicu organiziranjem obilaska Podunavskog pješačkog puta od Bijelog brda do Erduta, a u tijeku je i planinarsko aktiviranje baranjskog gorja.

Najveći broj izleta organiziran je u najbliže slavonsko gorje, no njihovi planinari obišli su i osvojili cijeli niz vrhova u Hrvatskoj, u bivšoj državi te na drugim kontinentima.

Zasigurno će zavidno iskustvo osječkih planinara biti od velike koristi i mladom Planinarsko-ekološkom društvu “Veliki Bat” iz Bosanskoga Grahova koje tek stječe iskustvo i vještine u planinarenju i alpinizmu. Iako je osnovano tek nedavno, PED “Veliki Bat” punopravni je član Planinarskog saveza Herceg Bosne te su njegovi članovi do sada već sudjelovali na susretima planinara u BiH i Hrvatskoj, a i ranije su ugošćavali planinare iz Hrvatske i Slovenije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?