Uspjeh 34 planinara

Planinari iz BiH na Mosoru i mosoraškoj ferati

planinari
10.05.2016.
u 13:15

U organizaciji PSD "Energoinvest" iz Sarajeva, grupa od 34 planinara iz tog i drugih bh. planinarskih društava pohodila je Mosor iznad Splita (Hrvatska), a za ovaj vikend najavljena je uzvratna posjeta planinara iz Hrvatske Sarajevu.    

Grupa bh. planinara dvodnevni pohod na Mosor započela je iz mjesta Sitno Gornje do planinarskog doma, koji nosi ime Umberta Girometta, hrvatskog profesora, pisca i ljubitelja prirode. Nakon kraćeg odmora, zajedno s domaćinima iz HPD "Mosor" iz Splita predvođenih predsjednikom društva Denisom Vranješom, realizirali su uspon na najviši vrh Veliki Kabal (1.339 m.n.v.) te Vickov stup (1.325 m.n.v.) jedan od najposjećenijih vrhova na mosorskom grebenu odakle se pruža vidik na ostale vrhove i okolinu.

Drugog dana bh. planinari uspješno su savladali mosorašku "Via feratu", koja se nalazi u blizini starog sela Lolići prema stijeni Puklini s dužina 220 metara i visinskom razlikom 140 metara.

Husein Šabić koji je zajedno sa Sanjom Korać bio organizator i vodič te grupe kaže Feni da je ferata (osigurana planinarska staza u stijenama, koja služi za lakše savladavanje ekstremnijih uspona) dobro osigurana, zahtjevna i traži maksimalnu koncentraciju penjača.

- Puni adrenalina, želje i zadovoljstva, zajedno s kolegama iz HPD Mosor, feratu je uspješno savladalo 15 planinara. Nakon kraćeg odmora nastavljena je tura, obilazak područja Lugarnice, područja ratne štamparije "Slobodne Dalmacije" i "Vickovih staja" - kazao je Šabić.

Mosor je planina u Dalmaciji koja se proteže uz more, na potezu od Splita do Omiša. Najviši vrh je Veliki Kabal (1.339 m), do njega se može doći iz više smjerova, a na samom vrhu je podignut drveni križ i uređene betonske klupe i stolovi za odmor. Jedan od najposjećenijih vrhova na mosorskom grebenu je Vickov stup (1.325 m.n.v.) na kome je planinarsko sklonište. Sklonište je desetorokutna kula, promjera 2 m, visine 3 m, sastavljena od čeličnih ploča spojenih čeličnom užadi za okolne stijene da je vjetar ne odnese. Podigli su ga djelatnici splitskog brodogradilišta, a danas o njemu brinu članovi Planinarskog kluba Split. Iako nije na najvišem vrhu, od njega se na sve strane širi pregledan vidik.

Mosor ima planinsku klimu s bogatim biljnim svijetom i raznolikim životinjskim svijetom, mediteranskim kulturama i zimzelenom vegetacijom koja bogatim mirisom daje posebnu čar. Mosor karakterizira niska vegetacija s velikim brojem jama i špilja od kojih je najpoznatija Vranjača. 

Husein Šabić kaže da je za ovaj vikend najavljena uzvratna posjeta planinara HPD Mosor iz Splita Sarajevu i razgovor o nastavku suradnje planinara susjednih država, a planiran je i pohod na Trebević – 1.629 m.n.v. (ferratom i/li stazom na zapadni greben) i Skakavac. Predviđeno je da planinari iz Hrvatske obiđu i stari dio grada (Baščaršija, Begova džamija, Sahat- kula, Latinska ćuprija, Gazi Husref-begov bezistan, Kuršumli medresa, Vijećnica..…), ali i prošeću Ferhadijom i odu do Vječne vatre.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije