Što donosi strategija do 2018.

Plan: uspostava integriranog sveučilišta, a za diplome u BiH uvesti i dodatke

Group student with notebook on bench outdoor.; Shutterstock ID 103607201; PO: The Huffington Post; Job: The Huffington Post; Client: The Huffington Post; Other: The Huffington Post
24.09.2015.
u 06:15

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH objavila je Strategiju razvoja Agencije za razdoblje 2014.-2018. koja predstavlja dugoročni planski dokument kojim je utvrđena vizija, misija, ciljevi i zadaci Agencije u razvoju visokog obrazovanja i osiguranju kvaliteta u BiH, piše Večernji list. Navedeni dokument daje strateška opredjeljenja i smjernice razvoja Agencije polazeći od trenutačnog stanja u ovoj oblasti, razvojnih potreba i reformskih procesa u visokom obrazovanju u BiH. Strategija razvoja Agencije je rezultat promišljanja i sinergije zaposlenih u Agenciji, državnih službenika i rukovodstva. Ovaj dokument razmatrao je i usvojio Upravni odbor na svojoj 27. sjednici. U postupku donošenja Strategije Agencije vodilo se računa o sudjelovanju javnosti, pa je dokument bio predmet javnih konsultacija tijekom kojih su zainteresirane strane, prije svega nadležna ministarstva obrazovanja, visokoškolske ustanove i drugi imali prigodu da svojim mišljenjem, komentarima i sugestijama utječu i kreiraju ovaj strateški dokument Agencije. Srednjoročna strategija Agencije izrađena je uz podršku Programa jačanja javnih institucija BiH koji u ime Vlade Njemačke implementira GIZ, Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju, priopćeno je iz Agencije.

Milenijska deklaracija

Dokument se temelji i na globalnom pristupu obrazovanju definiranim u Milenijoskoj dekleraciji UN-a i ciljevima Europske unije glede poboljšanja kvalitete i efikasnosti naobrazbe i obuke, njihove dostupnosti i prohodnosti unutar zajedničkog europskog prostora. U dokumentu se pored drugih ključnih institucija u oblasti naobrazbe, navodi i potreba osnutka Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete, navodeći nadležnosti Agencije koje su i određene Okvirnim zakonom. Naglašeno je da će se reforma visokog obrazovanja provoditi sukladno međunarodnim dokumentima koje je prihvatila i potpisala Bosna i Hercegovina, a koji podrazumijevaju: Oragniziranje tri ciklusa studija, Moduliranje nastavnih planova i programa, Cjelovito implementiranje Europskog sustava prijenosa bodova (ECTS), Omogućavanje mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, Uspostava integriranog sveučilišta, Uvođenje dodatka diplomi, Razvijanje istraživačkih aktivnosti na sveučilištima, Bolju suradnju sa privrednim sektorom, i drugo. Organizacijska struktura Agencije određena je Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji. Pravilnikom je razvrstano 35 radnih mjesta, i to: tri imenovana rukovoditelja, 20 državnih službenika i 12 uposlenika. Napomenimo da u trenutku izrade ove Strategije Agencija je imala 20 uposlenih – tri imenovane osobe (direktor i dva zamjenika), devet državnih službenika i osam uposlenika.

Rukovođenje i upravljanje

Agencijom rukovodi direktor Agencije u suradnji sa dva zamjenika, koje na osnovu provedenog javnog natječaja imenuje Savjet ministara BiH na razdoblje od četiri godine. Osnovnim organizacionim jedinicama rukovode pomoćnici direktora, a odsjecima šef odsjeka. Okvirnim zakonom utvrđeno je i upravljanje Agencijom, odnosno, propisano je da Agencijom upravlja Upravni odbor Agencije koji broji 10 članova – po tri člana iz svakog od tri konstitutivna naroda u BiH i jedan član iz reda ostalih. Članove upravnog odbora Agencije bira Parlamentarna skupština BiH u javnoj proceduri na mandat od tri godine s mogućnošću ponovnog, pod uvjetom da se inicijalno imenovanje provede u fazama, tako da svake godine jedna trećina članova bude reizborna ili ponovo imenovana. Upravni odbor odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova pod uvjetom da takvu većinu čine najmanje dvije trećine glasova predstavnika svakog konstitutivnog naroda. Okvirni zakon je utvrdio da Upravni odbor čini najmanje 50 posto redovnih profesora sveučilišta. Odnos Upravnog odbora i Agencije bliže se određuje Statutom Agencije koji donosi Upravni odbor uz suglasnost Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije