inicijativa zastupnice

Pitanje je bi li se novcem od ukidanja PDV-a kupovali lijekovi

storyeditor/2024-06-17/natasa.jpeg
18.06.2024.
u 19:53

Usvajanjem ove inicijative ne bi se značajno umanjio proračun BiH, a imala bi ogromnu korist za živote i zdravlje građana

Što će biti s inicijativom zastupnice u Skupštini SŽ-a prof. dr. Fatime Gavrankapetanović-Smailbegović, koju je uputila Ministarstvu zdravstva SŽ-a da se regulira i uredi pitanje oslobađanja od plaćanja PDV-a na donirane lijekove u BiH?

- Svjedoci smo nedostatka lijekova za onkološke pacijente i ostala teška oboljenja te ogromnu borbu tih pacijenata i traženje osnovnog ljudskog prava, a to je pravo na liječenje. U uređenim sustavima jedan dio problema rješava se kroz donaciju lijekova. Nažalost, kod nas se na donirane lijekove plaća porez, što otežava tu vrstu pomoći našim bolesnicima. Usvajanjem ove inicijative ne bi se značajno umanjio proračun BiH, a imalo bi ogromnu korist za živote i zdravlje naših građana - kazala je za faktor.ba Gavrankapetanović-Smailbegović. Za ministra zdravstva SŽ-a dr. Enisa Hasanovića inicijativa je dobra. Dodaje da će "predložiti da je Vlada SŽ-a poprati tekstom, a potom da službenu inicijativu pošalju prema Vijeću ministara BiH".

Prim. mr. ph. Nataša Grubiša, ravnateljica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kaže "kako se novac nalazi u entitetskim zavodima i zavodu zdravstvenog osiguranja i samo oni mogu kazati bi li ukidanjem PDV-a na donirane lijekove smanjili liste čekanja ili proširili prava da dobiju neke druge inovativne terapije".

- Pitanje je, i ako bi se to prihvatilo, bi li taj novac bio usmjeren na kupnju lijekova ili nečega drugog? Meni je teško govoriti o tome jer se vodimo onim - kvaliteta, učinkovitost, sigurnost i stalno imamo pritisak veleprometnika ili proizvođača da povećavamo cijene lijekova. Međutim, mi smo kao regulator tu da štitimo interese države i definiramo maksimalnu cijenu preko koje se ne bi trebalo ići. Naš interes je imati što veći broj različitih molekula prisutnih na našem tržištu i da pacijentima to bude dostupno. A dostupnost, osim kvalitete, učinkovitosti i sigurnosti, jest i cijena lijeka. I novac od PDV-a na donirane lijekove slijeva se u blagajne, od čega se onda kupuju lijekovi - navela je Grubiša. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?