Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pita od jabuka kakvu su radile naše bake - po receptu iz 1964.

Kušajte kako su to radile naše bake pa napravite pitu od jabuka na starinski način. Ovaj recept objavljen je u kuharici 'Suvremena prehrana i kuhanje', autorice Mire Vučetić
09. srpnja 2020. u 22:05 0 komentara 3172 prikaza

Sastojci:

tijesto: 40 dkg brašna, 25 dkg maslaca, 8 dkg šećera, 3 žlice vrhnja. 1 žlica ruma, korica od limuna
nadjev: 50 dkg jabuka, 5 dkg šećera, 3 dkg grožđica, rum
ostalo: 3 dkg šećera za posipanje, jaje za premazivanje

 | Autor :


Postupak:
Svi sastojci za tijesto se umiješaju pa se se ostavi na hladnom sat vremena. Potom se podijeli u dva dijela i razvalja u veličinu tepsije. Jabuke se ogule, izrežu na tanke ploške i izmiješaju sa šećerom, grožđicama i rumom. Može staviti i 5 dkg rezanih badema i malo cimeta. 


Prvi dio tijesta stavi se peći pa kada se malo zapeče, stavi se nadjev, prekrije drugim dijelom tijesta, premaže jajetom i peče. Kada je pečeno, posipa se šećerom.

U receptu nije navedeno koliko dugo se peče i na kojoj temperaturi, no to je obično oko pola sata na 180 do 200 stupnjeva. Pita je gotova kada dobije lijepu boju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.