Senzorsko ocjenjivanje meda

Petrović: Sve metode analize rađene su po direktivama EU

med01_brs_bih_28112015
29.11.2015.
u 07:00

Na analizu je u laboratorij pristiglo 99 uzoraka. Svi uzorci meda zadovoljili su stroge kriterije EU

Jučer je u laboratoriju Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru vršeno senzorsko ocjenjivanje meda koje se vršilo za potrebe prve izložbe, odnosno ocjenjivanja hercegovačkog meda koje će biti upriličeno 2. prosinca u prostorijama Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, piše Večernji list BiH.

Udruga pčelara "Matica" Mostar i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru organizatori su tog događaja, a dekanica Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta doc. dr. sc. Danijela Petrović kazala je kako je do sada urađena kemijska analiza meda i analiza peluda.

- Ostala je posljednja etapa koju upravo provodimo, dakle senzorsko ocjenjivanje, i nakon toga, u srijedu, 2. prosinca, bit će podijeljeni certifikati svim našim pčelarima koji su donijeli uzorke, kazala je dekanica Petrović, te objasnila: - Ovo ocjenjivanje se radi po pravilniku o kvaliteti hercegovačkog meda. Metode koje smo radili, kemijske i peludne, rađene su po direktivama Europske unije, dakle to su metode po kojima rade naše kolege u certificiranom laboratoriju u Osijeku. Senzorsku analizu radimo po pravilima direktive o kvaliteti meda i po pravilima kakve trebaju biti izložbe i ocjenjivanje meda, kazala je u izjavi za "Večernji list" BiH dekanica Petrović.

Predsjednik Udruge pčelara "Matica" Mostar Boras Kvesić istaknuo je kako je na analizu pristiglo 99 uzoraka.

- Svi uzorci meda su zadovoljili kriterije. U srijedu, 2. prosinca, na Agronomskom fakultetu u 15 sati bit će upriličena dodjela certifikata i promocija. Ovo su prvi Dani hercegovačkog meda. Analiza je pokazala kako su ovo vrhunski uzorci meda, a posebna vrijednost natjecanja je što ovdje nije samo med iz Hercegovine. Na analizu nam je stigao i med iz Modriče, Zvornika, Žepča, iz cijele BiH, što daje širinu ovom događaju koji će postati tradicionalan, istaknuo je Kvesić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije