konferencija o šumarstvu

Petir: Šume trebamo čuvati, u njih trebamo više ulagati te biti zahvalni svima onima koji šumama upravljaju

11.02.2017.
u 10:00

U organizaciji Šumsko-gospodarskog društva Hercegbosanske šume Kupres u hotelu Adria ski održana je, druga po redu, konferencija Kupres 2017. pod nazivom “Šumarstvo i potreba za sektorskim obrazovanjem na europskom putu BiH”. Konferenciju, čiji je partner EUSTAFOR sa sjedištem u Bruxellesu, a pokrovitelj Vlada HBŽ-a, otvorila je europska parlamentarka Marijana Petir.

Značajan skup

Petir je u izjavi za medije istaknula kako je riječ o značajnom skupu te dodala: - Važan je jer šalje snažnu poruku da šume trebamo čuvati, ali i da su one izvor zapošljavanja, kao i izvor ponora ugljika. Naše šume mogu pomoći u uvažavanju klimatskih promjena da se u njima kriju biomasa i obnovljivi izvori energije. Šume su dobre za razvoj turizma, lova i drugih aktivnosti. Premda EU nije izravno nadležan za šumsku politiku, već je to na državama članicama, mi se na razini EU brinemo o šumama i kroz E-paket zakonodavstva o kružnom gospodarstvu te želimo pomoći sektoru u boljem razvoju i isto tako da se oni benefiti koji od šuma mogu doći na najbolji mogući način iskoriste, kazala je Petir. Pitali smo organizatore konferencije zbog čega je okosnica konferencije sektorsko obrazovanje. - Mislimo da je sektorsko obrazovanje općenito temelj uspjeha i napretka, a kod nas je već dulje vrijeme evidentan nedostatak kadrova. U ŠGD Hercegbosanske šume teško je doći do kvalitetnih sjekača, šumskih traktorista, a došli smo u situaciju da naše privatne pilane teško mogu naći vozača šticara i sl. Zašto? Mislim da postoji veliki raskorak između sustava obrazovanja i potreba u praksi, kazao je direktor ŠGD Draško Brnić. Budući da u BiH skoro 10% BDP-a čine proizvodi od drva, takva grana zaslužuje kvalitetno obrazovanje, kazao je i Zdravko Vojvodić, predsjednik Drvnog klastera Hercegovina: - U posljednjih 7-8 godina imamo stalni rast izvoza u drvnoj industriji, 10-15%, no kako nam kadrovi odlaze i kako nemamo školovanih kadrova, gubimo bitku sa znanjem i kvalitetom naših proizvoda u inozemstvu, pogotovo dizajnom te tehnologijom i obradom drveta kako to zahtijeva moderna tehnologija.

Obuke kadrova

Vojvodić je istaknuo kako su oni u Klasteru to prepoznali te su krenuli u izradu centra izvrsnosti za drvo gdje bi se realizirale sve obuke kadrova i gdje bi se razvijale nove tehnologije na biomasi. Cilj konferencije je potaknuti šumarski i drvoprerađivački sektor u zemljama JIE na unapređenje poslovanja kroz dodatnu edukaciju kadrova, razmjenu znanja, primjenu novih tehnoloških, procesnih i ekonomskih rješenja i veće korištenje sredstava iz EU fondova. Programski sadržaj konferencije je, osim obrazovanja i edukacije, uključio i pregled najboljih europskih šumarskih praksi, ekoloških i tržišnih kretanja, cijene drva i drvnih sortimenata. Na konferenciji je bilo 300 sudionika i 70 izlagača. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije