analiza

Pet "najsigurnijih država" ukoliko izbije treći svjetski rat

31.05.2017.
u 17:30

Ako izbije treći svjetski rat (koji bi, vjerojatno, bio i nuklearni), najbolja mjesta da se sklonite i spasite život su - Grenland, Čile, Island, Novi Zeland i SAD, ocjenjuje britanski "Express".

Grenland je ovisan od Danske, a politički stavovi su im vrlo slični. Sama Danska je na drugom mjestu na "Globalnom mirovnom indeksu", ali je dio europskog kopna, pa se smatra manje sigurnom zonom.

Geografska izoliranost Grenlanda i "odsječenost" od kontinenta čine ga mnogo atraktivnijom lokacijom za bijeg. Mana Grenlanda je - niska temperatura.

Na najjužnijem dijelu Južne Amerike nalazi se čileanski grad Punta Arenas, koji je maksimalno udaljen od bilo koje države s nuklearnim naoružanjem.

Iz Čilea se relativno jednostavno može stići do Antarktika, što mu svakako daje na vrijednosti u slučaju izbijanja rata.

Island je na prvom mjestu "Globalnog mirovnog indeksa" i mala je mogućnost da će ga bilo tko napasti. Zbog visokog životnog standarda u toj državi, Island nije loša opcija ni u mirnodopskim uvjetima. 

Iako bi SAD vjerojatno i same bile pogođene ratom, postoji mnogo toga što nije poznato o stvarnoj oružanoj snazi SAD, pa je vjerojatno da se u zemlji nalazi mnogo bunkera i skloništa u koje se ljudi mogu skloniti ako dođe do najgoreg scenarija.

Novi Zeland je izvan sukoba i poželjna je destinacija jer 50 posto svoje električne energije crpi iz hidroelektrana, tako da, čak i ako budu odsječeni od glavnih izvora energije, još uvijek može normalno funkcionirati, prenosi Srna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije